Τα «τεχνικά προβλήματα» φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν και το πλοίο Open Arms απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.Περίπου 200 τόνους ξηράς τροφής και ιατρικά αναλώσιμα μεταφέρει στη Γάζα το πλοίο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Open Arms, το οποίο απέπλευσε σήμερα το πρωί από το Λιμάνι της Λάρνακας, στην Κύπρο, εγκαινιάζοντας την λειτουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την Λωρίδα της Γάζας. Παρά την καθυστέρηση δύο ημερών λόγω τεχνικών προβλημάτων, το πλοίο απέπλευσε στις 8:30 το πρωί και αναμένεται να φτάσει στη Γάζα σε δύο εικοσιτετράωρα.

«Να ακολουθήσουν πολλά ακόμη πλοία…»

Αναφερόμενος στον απόπλου του πλοίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για την «έναρξη ενός ταξιδιού ελπίδας και ανθρωπιάς», σημειώνοντας ότι η βοήθεια προς την Γάζα αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους άμαχους.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην Κύπρο επιθεώρησε το επιχειρησιακό κέντρο στην Λάρνακα, από όπου θα αποστέλλεται η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Κύπρου για τη δημιουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα. Παράλληλα σημείωσε ότι ο απόπλους του πρώτου πλοίου είναι ένα σημάδι ελπίδας, προσθέτοντας πως «θα εργαστούμε σκληρά μαζί για να ακολουθήσουν πολλά ακόμη πλοία».

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ομάδα συντονισμού της ΕΕ θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο, για τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση της παροχής των ειδών που αποστέλλονται ως βοήθεια στη Γάζα. Την ίδια ώρα κυπριακές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ