Κοινό κάλεσμα σε όσους κατέχουν πληροφορίες για πιθανούς χώρους ταφής αγνοούμενων της Κυπριακής τραγωδίας απηυθύναν σήμερα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.Οι κύριοι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκαν το ανθρωπολογικό εργαστήρι της Δικοινοτικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Πρόκειται για επιτροπή που λειτουργεί στην Κύπρο από το 1981 με συμμετοχή και των Ηνωμένων Εθνών και έχει εντολή τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την επιστροφή στις οικογένειες των οστών των 2002 αγνοουμένων (1510 ε/κ και 492 τ/κ), των οποίων τα ίχνη χάθηκαν κατά τις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963 και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη θέση ότι η ΔΕΑ διεξάγει ανθρωπιστική εργασία και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να μην πολιτικοποιούν αυτό το κρίσιμης σημασίας έργο. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγησε ότι εξετάζονται τρόποι για να επισπευσθεί η προσπάθεια εξεύρεσης των αγνοουμένων, λέγοντας ότι «δεν έχει σημασία εάν είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι».

Με φόντο την εκταφή στην Αλόα

Η συνάντηση των ηγετών στο εργαστήριο βάζει τέλος σε μια περίοδο έντασης μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα των αγνοούμενων, η οποία κορυφώθηκε με τις κατηγορίες του τ/κ ηγέτη κατά του Προέδρου Χριστοδουλίδη για αθέτηση συμφωνίας να γίνει εκταφή στον μαζικό τάφο Τουρκοκυπρίων στο χωριό Αλόα. Ωστόσο η όποια αμφιβολία για την πρόθεση της ε/κ πλευράς να συγκατανεύσει στην έναρξη της εκσκαφής εξανεμίστηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν και μέλη της ΔΕΑ άρχισαν τη διαδικασία εκταφής στο τ/κ χωριό. Στο σημείο πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι 35 από τους 126 Τουρκοκύπριους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, που δολοφονήθηκαν μαζικά στις 14 Αυγούστου 1974 από Ελληνοκύπριους παραστρατιωτικούς. Μετά την ταυτοποίηση των οστών τους ο αριθμός των τ/κ αγνοουμένων θα πέσει στους 165 ενώ οι ελληνοκύπριοι που εξακολουθούν να αγνοούνται ανέρχονται στους 769.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ