Mε μια «ξαφνική» κίνηση το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου ανέβαλε την απόφασή του για τις 20 Μαΐου. Την απόσυρση της υπόθεσης ζητά η σύζυγός του Ασάνζ.Σήμερα πολλοί ανέφεραν αυτή τη δικαστική απόφαση ως την τελευταία ελπίδα του Τζούλιαν Ασάνζ. Αυτή η ελπίδα φαίνεται πως παρατείνεται για λίγο ακόμα. Συγκεκριμένα, 12 λεπτά μετά την αναμενόμενη ώρα ανακοίνωσης του High Court του Λονδίνου, στις 10:30 τοπική ώρα, οι δικαστές δήλωσαν ότι η τελική απόφαση αναβάλλεται και θα παρθεί στις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με αυτή, το δικαστήριο ζητά περισσότερες διαβεβαιώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. «Εάν δεν δοθούν αυτές τότε θα δοθεί η άδεια για έφεση και στη συνέχεια θα υπάρξει ακρόαση αυτής», ανέφερε η περίληψη της απόφασης από τους Βρετανούς δικαστές Βικτώρια Σαρπ και Τζάστις Τζόνσον.

Η γυναίκα του Ασάνζ, Στέλλα, βρισκόμενη έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας δήλωσε «έκπληκτη» από αυτή την απόφαση. Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Παρότρυνε την κυβέρνηση Μπάιντεν «να μην προχωρήσει σε καμία διαβεβαίωση και να αποσύρει αυτή την επαίσχυντη υπόθεση». «Είναι ντροπή για οποιαδήποτε δημοκρατία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι υποστηρικτές του ήταν για ακόμα μία φορά εκεί φωνάζοντας «Ελευθερία στον Τζούλιαν Ασάνζ» ενώ και η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή.

Τι σημαίνει για τον Ασάνζ η απόφαση;

Μια τέτοια παράταση δεν είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο Ασάνζ, μετέφεραν μετά την γνωστοποίηση της απόφασης αρκετοί δημοσιογράφοι, όμως μοιάζει να του δίνει κάποιο χρόνο υπέρ του αφού δεν θα εκδιωχθεί άμεσα στις ΗΠΑ.

Αυτό που επεδίωκαν σήμερα οι συνήγοροι του 52χρονου δημοσιογράφου ήταν να κερδίσει το δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το 2022, η Βρετανία είχε δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες με την υπογραφή της τότε υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Έκτοτε η νομική του ομάδα προσπαθεί να ανατρέψει αυτή την απόφαση υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχει δίκαιη μεταχείριση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συνήγοροι του Ασάνζ, Έντουαρντ Φιτζτζέραλντ KC και Μάρκ Σάμμερς KC, στη γραμμή υπεράσπισης κάνουν λόγο για "εγκληματικότητα άνευ προηγουμένου" όσον αφορά την τακτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια 2010 – 2011 στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, εκτελέσεων και εγκλημάτων πολέμου.

Μάλιστα, από τους ίδιους, έγινε αναφορά και σε συζητήσεις του πρώην προέδρου της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ με αξιωματούχους της CIA για το ενδεχόμενο απαγωγής ακόμα και δολοφονίας 52χρονου Ασάνζ.

Η πλευρά των ΗΠΑ

Κύρια υποστηρικτική γραμμή της Αμερικής είναι ότι οι αποκαλύψεις του Ασανζ μέσω της πλατφόρμας των Wikileaks, έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των πρακτόρων τους. Ο συνήγορος υπεράσπισης της Αμερικής, Τζέιμς Λούις KC δήλωσε ότι «δε διώκεται για απλή δημοσίευση» αλλά για «βοήθεια και συνέργεια» ή ακόμη και «συνομωσία» με τον πληροφοριοδότη Τσέλσι Μάνινγκ για να αποκτήσει παράνομα τα εν λόγω έγγραφα. «Αναμφίβολα διαπράττοντας σοβαρά ποινικά αδικήματα με αυτόν τον τρόπο και στη συνέχεια αποκαλύπτοντας τα μη διορθωμένα ονόματα των πηγών».

Αυτό βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με τους υποστηρικτές του Ασάνζ αλλά και τη διαφύλαξη της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Ο ιδρυτής των Wikileaks διώκεται πάνω από μία δεκαετία από τις ΗΠΑ και τον βαρύνουν 18 κατηγορίες που υπάγονται στον νόμο περί κατασκοπείας (Espionage Act) μετά τις αποκαλύψεις για βαρβαρότητες της Αμερικής στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ μέσω δημοσιοποίησης εμπιστευτικών στρατιωτικών στοιχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ