Μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου για την αλλαγή του ονόματος, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ζητά από τους ψηφοφόρους να πουν το μεγάλο «ναι».Το μήνυμα Μακρόν προς τους ψηφοφόρους στην ΠΓΔΜ δημοσιεύθηκε κατ’ αρχάς στον λογαριασμό του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στο Facebook και στη συνέχεια από τη γαλλική πρεσβεία στα Σκόπια μέσω Youtube.

«Από εδώ που είμαι, τονίζει ο γάλλος πρόεδρος, ακούω μεν όλες τις επικριτικές φωνές. Επειδή όμως πιστεύω στην ήπειρό μας, στη δύναμη της Ευρώπης αλλά και στη δύναμη της συλλογικής ευφυΐας, θα ήθελα να σας εκφράσω την πεποίθησή μου.

Η συμφωνία των Πρεσπών, ήταν ανέλπιστη πριν από μερικούς μήνες. Την περιμέναμε 27 χρόνια, επιτεύχθηκε χάρις στο κουράγιο των ηγετών σας και των ηγετών της Ελλάδας. Γι’ αυτό και την υποστηρίζω με όλη μου τη δύναμη.

Χωρίς δέσμευση για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ

Θεωρώ μάλιστα ότι είναι στην καρδιά της μελλοντικής εξέλιξης της χώρας σας, ότι είναι στο επίκεντρο των φιλοδοξιών σας για τη νεολαία σας. Είναι επίσης στο επίκεντρο όσων θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε από κοινού τα επόμενα χρόνια», προσθέτει ο γάλλος πρόεδρος.

Μια φράση θεωρείται ασαφής από τους δημοσιογράφους στα Σκόπια, από τη στιγμή που αποφεύγει κάθε δέσμευση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που θεωρείται ως το βασικό επιχείρημα για να πεισθούν οι πολίτες.

«Εγώ δεν είμαι εσείς, υπογραμμίζει τέλος στο μήνυμά του ο Εμ. Μακρόν. Καλείστε να ψηφίσετε κυριαρχικά για τη σημαντική πολιτική απόφαση της αλλαγής του ονόματος. «Το δικό μου μήνυμά είναι ξεκάθαρο : Υποστηρίζω σθεναρά το “ναι”. Βασίζομαι σε εσάς» καταλήγει ο γάλλος πρόεδρος.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ