Πτώση 0,7% ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θέτοντας τον πληθωρισμό στο 3,9%, για τον Νοέμβριο. «Πάρτι» στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το οποίο άνοιξε με 1,5% άνοδο.«Έτσι για την αλλαγή, είναι καλά νέα τα σημερινά στοιχεία» δήλωσε στο BBC, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) Γκράντ Φίτζνερ. Είναι αλήθεια ότι τα θετικά νέα στην βρετανική οικονομία το τελευταίο διάστημα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Οπότε, η επίσημη ανακοίνωση της ONS σήμερα το πρωί, η οποία έθεσε τον πληθωρισμό της χώρας από 4,6% τον Οκτώβριο στο 3,9% τον Νοέμβριο, επέφερε και τις ανάλογες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, η πτώση αυτή ξάφνιασε τους περισσότερους οικονομολόγους, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν να κυμανθεί στο 4,4%. Από τα νέα δεδομένα επηρεάστηκε και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο άνοιξε με ισχυρή άνοδο, άνω του 1,5%. Βέβαια, ο γενικός δείκτης FTSE 100 κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχασε σταδιακά κάποια από τα κέρδη.

«Στον σωστό δρόμο, με αρκετά ακόμα χιλιόμετρα να απομένουν»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτησε τα στοιχεία, δηλώνοντας ότι «είναι καλά νέα για όλους σε αυτή την χώρα». Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ από την άλλη, αν και δήλωσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πια στο δρόμο προς την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη», επανέλαβε πως «υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν».

Όντως, αν και το 3,9% είναι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών και βρίσκεται πια ακόμα και στα ίδια επίπεδα με εκείνον της Γαλλίας, είναι σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) στο 2%. Ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, σχεδόν 5 μήνες πριν είχε δηλώσει ότι «το τελευταίο χιλιόμετρο είναι και το πιο δύσκολο». Όπως και να ‘χει, από σήμερα κιόλας αρκετοί οικονομολόγοι και επενδυτές ελπίζουν σε μείωση των επιτοκίων από το νέο έτος. Πολλοί αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ήδη από τον Μάιο, με την Τράπεζα να εμφανίζεται πιο επιφυλακτική, δείχνοντας ότι θέλει να περιμένει μέχρι τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται, ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25% και η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2024.

Πτώση των τιμών ενέργειας, άνοδος των τροφίμων

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), ο μειωμένος πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στην πτώση των μέσων τιμών βενζίνης και πετρελαίου. Παράλληλα δε, ο δομικός πληθωρισμός – δηλαδή ο δείκτης του πληθωρισμού χωρίς τρόφιμα και ενέργεια – παρουσίασε και αυτός πτώση, από 5,7% σε 5,1%.

Όμως όταν ο πληθωρισμός μειώνεται δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τιμές πέφτουν, αλλά ότι αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό. Έτσι, παρατηρείται αύξηση στις τιμές τροφίμων 9% έως 10% σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα η γαλοπούλα είναι 1,2% ακριβότερη και το παραδοσιακό βρετανικό γλύκισμα της mince pie είναι αυξημένο κατά 25%. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το BBC, το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ανέβηκε στις 32,35 λίρες από 31 λίρες πέρυσι, δηλαδή μία άνοδος της τάξης του 4,3%.

Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, έκανε λόγο για «13 χρόνια οικονομικής αποτυχίας των Συντηρητικών κυβερνήσεων» και πρόσθεσε ότι «οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα καταστήματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ