Σαρωτική και αήττητη στο φετεινό Champions League, η Μπάγερν Μονάχου επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης μετά από επτά χρόνια, ενώ παράλληλα κάνει ρεκόρ εισπράξεων από πριμ και τηλεοπτικά δικαιώματα.Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν τα έδωσαν όλα στον τελικό του Champions League, αλλά τελικά η νίκη χαμογέλασε στους Βαυαρούς. Ίσως γιατί εκμεταλλεύθηκαν με παροιμιώδη αποτελεσματικότητα μία από τις λίγες καλές ευκαιρίες στο 59′ με τον νεαρό Κίνγκσλεϊ Κομάν, την ώρα που οι Γάλλοι είχαν τον νου τους στους “παλιούς” Τόμας Μίλερ και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ίσως και γιατί είχαν κάτω από τα δοκάρια τον μοναδικό Μάνουελ Νόιερ, ο οποίος στις κρίσιμες στιγμές κράτησε το μηδέν. “Απόψε ο Νόιερ ήταν απίστευτος, με άλλον τερματοφύλακα η Μπάγερν δεν θα κέρδιζε”, απεφάνθη ο θρυλικός Πέτερ Σμάιχελ, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στη μεταπολεμική Ευρώπη, που παρακολούθησε τον τελικό ως σχολιαστής για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Άτυχος της βραδιάς ήταν ο Ζερόμ Μποατένγκ, ο οποίος, στον τελευταίο ίσως μεγάλο τελικό της καριέρας του, τραυματίστηκε μόλις στο 25ο λεπτό και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

“Είμαι υπερήφανος γι αυτή την ομάδα”, έλεγε μετά το παιχνίδι ο προπονητής Χάνσι Φλικ, για να προσθέσει με νόημα: “Θυμάμαι τους τίτλους στις εφημερίδες τον περασμένο Νοέμβριο, ότι κανείς δεν φοβάται πια τη Μπάγερν. Αλλά από τότε κάναμε απίστευτη δουλειά”. Πράγματι, το περασμένο φθινόπωρο, μετά την αποχώρηση του Κροάτη προπονητή Νίκο Κόβατς, οι παίκτες της Μπάγερν έπρεπε να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουν αγώνες των ομίλων στο Champions League (μεταξύ άλλων απέναντι στον Ολυμπιακό) και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στη Μπούντεσλιγκα. Ο Χάνσι Φλικ ανέλαβε την ομάδα “προσωρινά”, αλλά αποδείχθηκε πολύ μονιμότερος του προσωρινού. Οι Βαυαροί όχι μόνο κατέκτησαν πρωτάθλημα, κύπελο και Champions League, αλλά επιπλέον είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που κατάφερε να κερδίσει όλους τους αγώνες της μέχρι την κατάκτηση του κορυφαίου τροπαίου.

Παράδοση στους τίτλους

Βέβαια η Μπάγερν Μονάχου δεν είναι χθεσινή ομάδα. Με το φετεινό Champions League οι Βαυαροί έχουν κατακτήσει συνολικά έξι τίτλους στην ιστορία του θεσμού (αν συνυπολογίσουμε το παλαιό Κύπελλο Πρωταθλητριών), όσους και η Λίβερπουλ. Περισσότερους τίτλους έχουν μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν. Ο Χάνσι Φλικ γίνεται ο έκτος Γερμανός προπονητής που κατακτά τον τίτλο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Έχουν προηγηθεί οι Ούντο Λάτεκ, Ντέτμαρ Κράμερ, Ότμαρ Χίτσφελντ, Γιούργκεν Κλοπ και Γιουπ Χέινκες. Ο τελευταίος είχε οδηγήσει και πάλι τη Μπάγερν στην κορυφή το 2013. Ήταν η γενιά των Σβάινσταιγκερ, Ρόμπεν, Μποατένγκ, Λαμ. “Η διαφορά με το 2013 είναι ότι σήμερα έχουμε πολύ μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο”, λέει ο αρχηγός των Βαυαρών Μάνουελ Νόιερ. Καθολική η αναγνώριση από τις μεγάλες αθλητικές εφημερίδες της Ευρώπης: “Απόλυτος πρωταθλητής, αυτοκρατορική Βαυαρία” είναι ο τίτλος της ισπανικής Marca. “Είναι η νίκη μίας ομάδας που χτίζει την επιτυχία της χρόνο με τον χρόνο και δεν ξοδεύει 400 εκατομμύρια ευρώ για δύο αστέρια όπως ο Νεϊμάρ και ο Μπαπέ”, επικροτεί η ιταλική Corriere dello Sport.

Το σίγουρο είναι ότι φέτος η Μπάγερν συνδυάζει με ιδανικό τρόπο των ενθουσιασμό νέων παικτών, όπως ο Κίνγκσλεϊ Κομάν, με την εμπειρία των παλαιών, όπως ο Τόμας Μίλερ και ο διαχρονικός πρώτος σκόρερ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. “Χαίρομαι που απέδειξα κι εγώ ότι δεν είμαι ακόμη για την ανακύκλωση…” δήλωσε μετά τον τελικό, με αυτοσαρκαστική διάθεση, ο Τόμας Μίλερ. Όσο για τον συνονόματο προπονητή, τον Χάνσι Μίλερ, βρήκε επιτέλους φόρμουλα ώστε ο δανεικός από τη Μπαρτσελόνα κρυφός κυνηγός Καουτίνιο να παίζει στην ίδια εντεκάδα με τον Τόμας Μίλερ, ενώ ο προκάτοχός του Νίκο Κόβατς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η συνύπαρξη θα ήταν δύσκολη. Στα συν των τελευταίων μηνών και η άμεση λύση για το συμβόλαιο του Μάνουελ Νόιερ, που υπό άλλες συνθήκες θα γινόταν σήριαλ με τους καλοθελητές να κρεμάνε στα μανταλάκια τον έμπειρο, αλλά προερχόμενο από τραυματισμό τερματοφύλακα. Τον Μάιο οι Βαυαροί ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του αρχηγού, προσφέροντάς του νέο συμβόλαιο. Κι εκείνος τους το ανταπέδωσε στον μεγάλο τελικό- και όχι μόνο.

130 εκατομμύρια στο ταμείο

Η συνετή οικονομική διαχείριση της Μπάγερν τα τελευταία χρόνια όχι μόνο αποφέρει καρπούς στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ειδικά φέτος γεμίζει τα ταμεία της ομάδας. Μπορεί το πριμ της UEFA για την κατάκτηση του τίτλου να μην υπερβαίνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπολογίζεται ότι η συνολική πορεία τους στο Champions League θα αποφέρει στους Βαυαρούς έως και 135 εκατομμύρια. Πάνω από 11 εκατομμύρια είναι το “υπόλοιπο λογαριασμού” από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Για “ρεκόρ εισπράξεων” κάνει λόγο ο γερμανικός τύπος.

Γιάννης Παπαδημητρίου (SID, DPA, kicker.de)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ