Στόχος της πρωτοβουλίας Μακρόν, Σολτς για βιντεοδιάσκεψη με τον Σι Ζινπίνγκ είναι ένας ενεργός διαμεσολαβητικός ρόλος της Κίνας στην Ουκρανία με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών.Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Σολτς συνεχίζουν τις προσπάθειες στο διπλωματικό πεδίο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και επιδιώκουν την ενεργό συμμετοχή της Κίνας σε αυτές. Σε βιντεοδιάσκεψη διάρκειας μιας ώρας την Τρίτη ο κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «άκρως ανησυχητική» απευθύνοντας έκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία για «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση». Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Σι τάχθηκε υπέρ της «διατήρησης της δυναμικής των διαπραγματεύσεων» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας με σκοπό «την αποτροπή μιας μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής». Αμέσως μετά τη βιντεοδιάσκεψη ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ ανακοίνωσε ότι και οι τρεις πολιτικοί συμφώνησαν να στηρίξουν «τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας «με στόχο τη διπλωματική επίλυση της διένεξης» και ότι τάχθηκαν από κοινού «υπέρ της πρόσβασης στις εμπόλεμες ζώνες με σκοπό τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας», καθώς και τη δημιουργία «λειτουργικών ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Η Κίνα αποφεύγει να πάρει σαφή θέση στη διένεξη

Στα σενάρια περί ενδεχόμενου διαμεσολαβητικού ρόλου του Πεκίνου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιγιάνγκ δεν παίρνει σαφή θέση δηλώνοντας μόνο ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και πως το Πεκίνο επιδιώκει έναν «εποικοδομητικό ρόλο» για την προώθηση των διαπραγματεύσεων υπέρ της ειρήνευσης, από κοινού όμως με την διεθνή κοινότητα.

Ξένοι αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο ότι η Κίνα δεν είναι ουδέτερη στον πόλεμο, μιας και στηρίζει σχεδόν ανοιχτά την Ρωσία και κατά συνέπεια δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστος διαμεσολαβητής. Επιπλέον κινέζοι ειδικοί, μιλώντας σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, απορρίπτουν μια μεσολάβηση της Κίνας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών επειδή, όπως υποστηρίζουν, η Δύση δεν εμπιστεύεται το Πεκίνο και θα έπρεπε πρώτα να σταματήσει τις “κακόβουλες εκστρατείες σε βάρος της Κίνας”.

Μέχρι σήμερα η Κίνα επιδίδεται σε σχοινοβασία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τη μια κάνει λόγο για τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας κρατών και δεν στηρίζει ανοιχτά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας. Από την άλλη όμως δεν καταδικάζει τη Ρωσία και στέκεται στο πλευρό της Μόσχας έναντι των ΗΠΑ. Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε καταστήσει πρόσφατα σαφές ότι η Κίνα στηρίζει τον «στρατηγικό εταίρο» Ρωσία. Στην ψηφοφορία για μια καταδίκη της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Πεκίνο επέλεξε να απόσχει.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, afp, n-tv)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ