Η συμπλήρωση δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από τη γερμανική «Ζeitenwende» στη γερμανική Bουλή. Στο επίκεντρο η αποστολή ή όχι πυραύλων Taurus στο Κίεβο.Δύο χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και δύο χρόνια από την ιστορική ομιλία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για την περίφημη «Zeitenwende», τη γερμανική στροφή στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, την οποία είχε εκφωνήσει λίγες ημέρες αργότερα από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

Σε μια συμβολική κίνηση, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της γερμανικής Bουλής παρουσία του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο Ολεξίι Μακιέγιεφ, το Σάββατο θα κυματίσει ξανά στο ιστορικό κτήριο της Ράιχσταγκ η ουκρανική σημαία ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης του ουκρανικού αγώνα.

Δύο χρόνια μετά, γεγονός είναι ότι η Γερμανία έχει γίνει μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες η δεύτερη σημαντικότερη χώρα που στηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτικά και οικονομικά μέσα. Παρά τη σωστή τοποθέτηση του Όλαφ Σολτς περί ανάγκης αλλαγής της μεταπολεμικής γερμανικής πολιτικής ασφαλείας το 2022, ακόμη παραμένουν πολλά ζητήματα ανοιχτά, ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς, τονίζοντας παράλληλα ότι η Γερμανία δεν έχει αποκτήσει ακόμη συγκροτημένη στρατηγική ασφαλείας με συγκεκριμένα εργαλεία και στόχους.

Επόμενο βήμα η αποστολή Taurus;

Από το πρωί της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής διεξάγεται ο απολογισμός των δύο χρόνων ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία με την κατάθεση δύο διακριτών ψηφισμάτων τόσο από τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποστολή εξοπλιστικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που ζητά επίμονα ακόμη το Κίεβο και κάτι βέβαια που θα μπορούσε να άρει άλλη μια «κόκκινη γραμμή» για τη Γερμανία.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, με διαφωνίες και διαφορετικές τάσεις, ζητούν με μια γενική διατύπωση «την παράδοση περαιτέρω οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς» σημειώνοντας ότι «η Ρωσία υπό την ηγεμονία του Πούτιν είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη». Δεν αναφέρονται όμως ρητά σε πυραύλους Taurus. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε ερώτηση του βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Γιούργκεν Χαρντ προς τον Γερμανό υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αν τα τρία κυβερνητικά κόμματα αναφέρονται στους συγκεκριμένους πυραύλους ή όχι, με τον υπ. Άμυνας να αποκρίνεται: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω».

Από την άλλη πλευρά, η Χριστιανική Ένωση επέλεξε να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και τα κατονομάσει πλέον ρητά στη δική της πρόταση την αποστολή πυραύλων Taurus που μπορούν να πλήξουν στόχους ακόμη και σε απόσταση 500 χιλιομέτρων. Μια πρόταση που τελικά δεν υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Η ώρα του Σολτς και η περίπτωση Στρακ-Τσίμερμαν

Την ίδια ώρα ο καγκελάριος Σολτς, αν και δεν έθεσε εμπόδια για το συγκεκριμένο ψήφισμα των κομμάτων της συγκυβέρνησης στη βουλή, παραμένει διστακτικός, όπως φάνηκε χθες και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος αρκέστηκε να επαναλάβει τα συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν τις αποστολές στρατιωτικών εξοπλισμών προς την Ουκρανία. Πρώτον η Γερμανία και το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να εμπλακούν στον πόλεμο, δεύτερον απαιτείται για κάθε κίνηση στενός συντονισμός με τους εταίρους και ειδικά την Ουάσιγκτον και τρίτον η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία με μέσα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τα γερμανικά συμφέροντα ασφαλείας.

Από εκεί και πέρα, όπως παρατηρεί η ιστοσελίδα tageschau.de, αρμόδια για τις εξαγωγές όπλων δεν είναι η γερμανική Βουλή, αλλά το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο προεδρεύει ο καγκελάριος και συμμετέχουν οι υπ. Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών. Οι συνεδριάσεις του διεξάγονται μυστικά. Αρμοδιότητά του είναι να θέσει το περίγραμμα της στρατηγικής κατεύθυνσης αλλά και του συντονισμού της γερμανικής πολιτικής ασφαλείας.

Πάντως από τη σημερινή ημέρα πρέπει να κρατήσουμε και άλλα δύο σημεία. Πρώτον τη σημαντική «διαρροή» από το τρικομματικό κοινοβουλευτικό μπλοκ της επικεφαλής της κοινοβουλευτής επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους, η οποία στήριξε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένοντας σταθερή στις διατυπώσεις της υπέρ της αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Mάλιστα η ίδια παρέπεμψε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος από τη Διάσκεψη του Μονάχου έστειλε το εξής μήνυμα προς πάσα κατελυθυνση: «Μην ρωτάτε την Ουκρανία πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, ρωτήστε τον Πούτιν γιατί είναι σε θέση ακόμη να τον συνεχίζει».

Και τέλος τη στάση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η οποία κατέθεσε τη δική της πρόταση υπό τον προβοκατόρικο τίτλο «Μην καταστρέφετε την Ευρώπη ως χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κέντρο που βασίζεται στο κράτος δικαίου μέσω της χρήσης παράνομων ρωσικών, κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ