Ο Εμανουέλ Μακρόν συνδιαλέγεται με το ιστορικό μεγαλείο της Γαλλίας, αλλά οι αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό συνεχίζονται. Πολλοί υπουργοί διστάζουν να εμφανιστούν δημοσίως.Τον ακούραστο μαχητή της Αϊτής για την κατάργηση της δουλείας και την Ελευθερία, τον Τουσέν Λουβερτίρ, που πέθανε στις φυλακές του κάστρου Ντουμπς, κοντά στην Ελβετία, μετά από διαταγή του Ναπολέοντα, τιμά σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν. Είναι η επέτειος για τα 175 χρόνια από την κατάργηση της δουλείας στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στην προτομή του Λουβερτίρ, πρώην δούλου, επαναστάτη στρατηγού, που έδωσε όλες τις μάχες του στο όνομα της Γαλλικής Επανάστασης.

Ακούραστοι είναι όμως και οι Γάλλοι του σήμερα στο «μπρα ντε φερ» με τον πρόεδρο για το συνταξιοδοτικό. Τον περιμένουν σταθερά να τον υποδεχθούν, ύστερα από κάλεσμα των συνδικάτων. Η απόφαση του εισαγγελέα υπήρξε άμεση: απαγόρευσε κάθε συγκέντρωση στην περιοχή του κάστρου, και επιπλέον απαγόρευσε τη χρήση «φορητών ηχητικών αντικειμένων», που είναι η επίσημη έκφραση για τις …κατσαρόλες.

Η διαμαρτυρία της …κατσαρόλας

Γιατί ναι, τα κατσαρολικά έχουν μπει πλέον και αυτά στην πολιτική ζωή της Γαλλίας. Οι υπουργοί αγωνιούν στις μετακινήσεις τους για το εάν θα καταφέρουν να μιλήσουν δημοσίως, ξεπερνώντας τον μεταλλικό θόρυβο των κατσαρολιών. Η κρατική μηχανή μοιάζει να έχει για τα καλά παραλύσει. Οι Γάλλοι δεν θέλουν, για την ώρα, να ακούσουν τον όποιο εκπρόσωπο της εκτελεστικής εξουσίας. Γι αυτό, με την πρώτη ευκαιρία, χτυπούν όλο και πιο δυνατά κατσαρόλες και μεταλλικά αντικείμενα.

Ακούραστη δηλώνει όμως και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία παρουσίασε χθες το φύλλο πορείας για τις «100 μέρες της πορείας προς τον λαό» που επέβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν. Η λίστα των στόχων σε όλους τους τομείς είναι ατελείωτη. Το θέμα είναι ποιος την ακούει.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ