Συλλυπητήρια από Γερμανούς πολιτικούς για το χτύπημα στη Μόσχα. Και η Γερμανία είχε προειδοποιήσει για την ασφάλεια στη Ρωσία. Επικαιροποιημένη ταξιδιωτική προειδοποίηση σήμερα.Διεθνής καταδίκη, σοκ και θλίψη επικρατεί μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση τoυ Ισλαμικού Κράτους στον συναυλιακό χώρο Crokus City της Μόσχας, με πάνω από 130 νεκρούς μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Αποτροπιασμό» δηλώνει ότι αισθάνεται από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ,μια επίθεση «από δολοφόνους που πυροβολούσαν αδιάκριτα».

Την καταδίκη της αποτρόπαιας αυτής επίθεσης εκφράζει και η γερμανική κυβέρνηση. «Για τρομακτική επίθεση κατά αθώων ανθρώπων που πήγαν σε μια συναυλία» κάνει λόγο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκφράζοντας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων. «Η σκέψη μου είναι στους συγγενείς των θυμάτων και σε όλους όσους τραυματίστηκαν» αναφέρει στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Αθώοι άνθρωποι που απλώς ήθελαν να πάνε σε μια ροκ συναυλία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ» αναφέρει στο δικό της μήνυμα η υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ , ενώ και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ κάνει λόγο για «άνανδρη επίθεση κατά ανθρώπων που ήθελαν απλώς να ακούσουν μουσική».

Επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης

Στο μεταξύ το γερμανικό υπ. Εξωτερικό επικαιροποίησε σήμερα την ταξιδιωτική σύστασή του για πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν στη Ρωσία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του:

«Στις 22 Μαρτίου σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση στον χώρο εκδηλώσεων και εμπορικό κέντρο Crokus City, περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μόσχας. Για την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη ισχύει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας αναμένονται σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμιύς, μετρό και όλους τους δημοσιους χώρους (…) Αποφύγετε την περιοχή γύρω από το σημείο της επίθεσης. Ακολοθήστε τις οδηγίες των δυνάμεων ασφαλείας. Προειδοποιούμε επειγόντως να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Γερμανικό «καμπανάκι» ήδη από τις αρχές Μαρτίου

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το γερμανικό υπ. Εξωτερικών ήδη από τις αρχές Μαρτίου είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο ως προς την ασφάλεια των πολιτών στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Bild οι γερμανικές αρχές και συγκεκριμένα η γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα και το γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη είχαν αναρτήσει στις 8 Μαρτίου προειδοποίηση προς τους πολίτες ότι θα παρέμεναν μάλιστα τότε κλειστές.

Είχε προηγηθεί μια ημέρα πριν επείγουσα επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής σύστασης για τη Ρωσία από το γερμανικό υπ. Εξωτερικών, το οποίο και τότε «συμβούλευε έντονα» τους Γερμανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία για λόγους ασφαλείας.

Όπως παρατηρεί η Bild στους κόλπους των μυστικών υπηρεσιών είθισται τα κράτη να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία ακόμη κι αν δεν είναι ξεκάθαρες. Από την πλευρά των ΗΠΑ πάντως ήδη από το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «μοιράστηκαν σχετικές πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές», στο πλαίσιο του «καθήκοντος προειδοποίησης» για απειλές ανεξάρτητα από το αν αυτές αφορούν πολίτες των ΗΠΑ ή όχι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ