Τα ξημερώματα της Δευτέρας πλοιάριο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Εκτιμάται ότι 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ότι συνολικά επέβαιναν περίπου 50 πρόσφυγες – ανάμεσά τους 8 παιδιά.Σε απόσταση έξι μόλις ναυτικών μιλίων από την ακτή της Λαμπεντούζα ανετράπη βάρκα με πενήντα περίπου μετανάστες και πρόσφυγες. Στην περιοχή είχαν ήδη φτάσει πλοιάρια της ιταλικής ακτοφυλακής και της οικονομικής αστυνομίας, Guardia di Finanza, τα οποία βοήθησαν αμέσως τους ναυαγούς.

Μέχρι στιγμής οι διασωθέντες είναι είκοσι δυο, ενώ οι αγνοούμενοι σχεδόν τριάντα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί μόνο τα πτώματα δυο γυναικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους αγνοούμενους συμπεριλαμβάνονται και οκτώ ανήλικα.

Η βάρκα ανετράπη εξαιτίας της θαλασσοταραχής, αλλά και του ότι οι επιβαίνοντες συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί στην μία της πλευρά μόλις είδαν να πλησιάζουν τα ιταλικά ταχύπλοα. «Χρειάζεται ένα μονιμότερο και καλύτερα εξοπλισμένο σύστημα παροχής άμεσης βοήθειας. Είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν ακόμη άνθρωποι δίπλα στην ξηρά», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τοτό Μαρτέλλο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι διασωθέντες προέρχονται κυρίως από την Τυνησία και την υποσαχάρια Αφρική. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δουλέμποροι έχουν αλλάξει στρατηγική: Επιβιβάζουν τους απελπισμένους της θάλασσας σε περιοχές της Τυνησίας κοντά στα σύνορα με την Λιβύη, απ’ όπου και ξεκινά πλέον το ταξίδι προς τα παράλια της Κάτω Ιταλίας.

Η κυβέρνηση της Ρώμης στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών (και στην Τυνησία), αλλά πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν μπορεί να αποφέρει άμεσα αποτελέσματα. Η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαπορτζέζε τόνισε ότι για μια απτή πρόοδο θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο χρόνια.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της Ένωσης στο Λουξεμβούργο, όπου αύριο, Τρίτη, θα συζητηθεί ο μηχανισμός αυτόματης κατανομής αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το προσύμφωνο που προέκυψε από την προηγούμενη συνεδρίαση στην Μάλτα όμως, αν μέσα στους επόμενους έξι μήνες ο αριθμός των προσφύγων αυξηθεί θεαματικά, τότε ο μηχανισμός αυτός θα «παγώσει» και θα πρέπει να ξανασυζητηθούν λεπτοομερώς όλοι οι όροι του.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρωμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ