Όπως και στην περίπτωση Πριγκόζιν, η Ρωσία αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις. Ειδικοί μιλούν στην DW για τις ταραχές.Πλήθος ερωτήματα γεννούν τα χθεσινά τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν χιλιάδες οργισμένους μουσουλμάνους να εισβάλουν φωνάζοντας «Αλάου Άκμπαρ!» στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά στην αυτόνομη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν στη Κασπία Θάλασσα σε αναζήτηση Ισραηλινών πολιτών που μόλις είχαν προσγειωθεί με πτήσεις από το Τελ Αβίβ. Ο απολογισμός της εισβολής ήταν 60 συλλήψεις και 20 τραυματίες, δύο από αυτούς σοβαρά.

Αντιδρώντας στα όσα συνέβησαν στο ρωσικό αεροδρόμιο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «φωτογράφισε» την Ουκρανία και τη Δύση ως υπαίτιους για τα έκτροπα: «Βλέπουμε την ουκρανική ηγεσία που χειροκροτεί τους ναζί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να προσπαθεί να υποκινήσει πογκρόμ στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ υποδαυλίζουν το μίσος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Επειδή δεν επιτυγχάνουν στο πεδίο της μάχης, θέλουν να διασπάσουν την ρωσική κοινωνία, να μας αποδυναμώσουν εκ των έσω και να σπείρουν σύγχυση. Την ίδια στιγμή απορρίπτουν κάθε συμβολή της Ρωσίας στην επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στην Μέση Ανατολή».

Ο Όλεγκ Πέτροβιτς Ορλόφ από την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, δηλώνει στην DW ότι η οργή κατά του Ισραήλ σιγόβραζε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Προσθέτει ωστόσο ότι οι κυβερνώντες στην πρωτεύουσα Μαχατσκάλα δεν περίμεναν τέτοια έκτροπα και πως «η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο». Κατά την εκτίμησή του, τα γεγονότα είναι ένδειξη αδυναμίας του ρωσικού κράτους, το οποίο ήταν εντελώς απροετοίμαστο, όπως ακριβώς τον περασμένο Ιούνιο ο τότε επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκόζιν κινούνταν στρατιωτικά κατά της Μόσχας.

Εβραίοι ζουν εδώ και αιώνες στο Νταγκεστάν

Σε μια πρώτη αντίδραση στα όσα συνέβησαν στο Νταγκεστάν, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε: «Όσα είδαμε μπορούν να περιγραφούν μόνο ως έξαρση μίσους, φανατισμού και εκφοβισμού. Κάποιοι κάνουν συγκρίσεις με πογκρόμ τέλη του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα στην τσαρική Ρωσία. Οι περιφερειακές αρχές καταδίκασαν άμεσα τις ενέργειες του όχλου. Ο κ. Πούτιν αποφάσισε κάποιου είδους συνάντηση με αξιωματούχους ασφαλείας. Πέραν τούτο όμως δεν ακούσαμε τίποτα από το Κρεμλίνο. Καμία καταδίκη, καμία έκκληση κατά του μίσους και της μισαλλοδοξίας. Τίποτα. Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά».

Η Σάιντα Σιρασουντινόβα από το Κέντρο Ερευνών του Νταγκεστάν «Καύκασος. Κόσμος. Ανάπτυξη» αποδίδει την ευθύνη για την πυροδότηση της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τα οποία καλούνταν σε διαμαρτυρίες οι μουσουλμάνοι και μάλιστα από ακραίους, «οι οποίοι δεν ζουν εδώ και πολλά χρόνια στο Νταγκεστάν».

Η κοινωνιολόγος τονίζει ωστόσο ότι δεν είναι «όλο το Νταγκεστάν έτοιμο να βγει στους δρόμους για να βγάλει Εβραίους από αεροσκάφη». Στην ερώτηση, αν επικρατεί αντισημιτικό κλίμα στο ρωσικό τμήμα του Καυκάσου, η ειδικός απαντά ότι η κατάσταση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή: «Στην κοινή γνώμη βλέπουμε συχνά αντιδράσεις που δεν είναι αντισημιτικές», λέει για να προσθέσει ότι μέρος του πληθυσμού του Νταγκεστάν είναι Εβραίοι που ζουν εκεί εδώ και αιώνες.

Πηγή: Eurovision, AFPTV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ