Η αμερικάνικη σημαία κυματίζει από χθες στο κτίριο της UNESCO στο Παρίσι, μαζί με τις 193 σημαίες των άλλων χωρών-μελών.Η UNESCO, oοργανισμός του ΟΗΕ, ασχολείται με την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Δείγμα της νέας τους προσήλωσης στην UNESCO, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν κατά την χθεσινή ανάρτηση της σημαίας, από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν

Η παρουσία της Πρώτης Κυρίας θεωρήθηκε συμβολική του ενδιαφέροντος που θέλησαν να δείξουν οι Αμερικάνοι. Εκπαιδευτικός η ίδια, είχε ιδιαίτερα ασχοληθεί για την επάνοδο της Αμερικής. Υπενθυμίζουμε ότι η Αμερική είχε αποσυρθεί το 2017, επί Τράμπ, ο οποίος είχε καταγγείλει την UNESCO για «επίμονη αντι-ισραηλινή μεροληψία». Απόσυρση που συνοδεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 από αυτήν του Ισραήλ.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας

Ας σημειωθεί επίσης, ότι η τωρινή επιστροφή γίνεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου ανταγωνισμού ιδιαίτερα με την Κίνα. Τον περασμένο Μάρτιο, ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, είχε εκτιμήσει ότι «η αμερικανική απουσία επέτρεψε στην Κίνα να μετρήσει περισσότερο από τις ΗΠΑ στους κανόνες τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα και στις συστάσεις δεοντολογίας που είχε εκπονήσει ο Οργανισμός.

«Πρέπει να επιστρέψουμε γιατί αυτά που συμβαίνουν στην UNESCO έχουν μεγάλη σημασία», πρόσθεσε ο υπουργός. Ιδιαίτερη αντίσταση για την επιστροφή της Αμερικής είχε επίσης προβάλλει η Ρωσία. Στη σχετική ψηφοφορία για την επανένταξη, που έγινε τέλη Ιουνίου μαζί με την Κίνα αρνητικά ψήφισαν: η Ρωσία το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.

Η επιστροφή των Αμερικανών αποτελεί και οικονομική ανακούφιση για τον Οργανισμό, καθ’ ότι οι συνεισφορές τους αντιπροσωπεύουν το 22% του προϋπολογισμού. Η Ουάσιγκτον έχει άλλωστε δεσμευτεί να αποπληρώσει πλήρως τις ληξιπρόθεσμες εισφορές που ανέρχονται σε 619 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη σημερινή μέρα η κυρία Μπάϊντεν επισκέφθηκε το αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Νορμανδία, στο Μονζουά Σεν Μαρτέν όπου αναπαύονται οι Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην Απόβαση των Συμμάχων το 1944. Στη συνέχεια, συνοδευόμενη από τη Γαλλίδα ομόλογό της Μπριζίτ Μακρόν, οι δύο Πρώτες Κυρίες επισκέφθηκαν το «Μον Σεν Μισέλ» στην Νορμανδία που θεωρείται «μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς» από την UNESCO.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ