Ακόμα και στη δυτική Πολωνία έφθασαν το Σαββατοκύριακο οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες. Η πόλη Σλουμπίτσε συγκεντρώνει είδη πρώτης βοήθειας για να τα στείλει στην Ουκρανία.Στην μπουτίκ της Ουκρανής Ολένα Πάνκιφ-Μπόλα στο Σλουμπίτσε στα γερμανοπολωνικά σύνορα η πόρτα του καταστήματος ανοιγοκλείνει συνεχώς από την περασμένη Παρασκευή όταν η ιδιοκτήτρια ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι συγκεντρώνει είδη πρώτης βοήθειας για την Ουκρανία. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες οι αποθήκες του καταστήματος γέμισαν με φάρμακα, γάζες, κονσέρβες, powerbanks και κουβέρτες, τα οποία θα μεταφερθούν στην Ουκρανία από ουκρανούς εθελοντές, οι οποίοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν.

Παρά το γεγονός ότι η Σλουμπίτσε απέχει περισσότερα από 800 χιλιόμετρα από τα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, η μικρή πόλη είναι σαν να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήδη το περασμένο Σάββατο τα φαρμακεία ξέμειναν από παυσίπονα, γάζες και είδη χορήγησης πρώτων βοηθειών από πολίτες που έφτιαχναν πακέτα για να στείλουν στην Ουκρανία.

«Κάποιοι φέρνουν βοήθεια σε είδος, άλλοι πάλι σε χρήμα»

Ακόμα και ένα γερμανο-πολωνικό ζευγάρι από το Βερολίνο ήρθε στη Σλουμπίτσε όταν πληροφορήθηκε για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης: «Δεν περίμενα ότι θα κινητοποιηθούν τόσοι άνθρωποι, όταν έκανα την ανάρτηση», λέει η ουκρανή ιδιοκτήτρια του καταστήματος Ολένα Πάνκιφ-Μπόλα και προσθέτει: «Κάποιοι φέρνουν βοήθεια σε είδος, άλλοι πάλι σε χρήμα. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου είναι μεγάλη. Είμαι πολύ ευγνώμων».

Ένα μέρος της βοήθειας μεταφέρθηκε ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουκρανία από μια ομάδα 15 Ουκρανών, οι οποίοι αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω για να πολεμήσουν. Ένας από αυτούς είναι ο Άντριγ, ο οποίος εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Πολωνία ως οδηγός φορτηγού.

Για λόγους ασφαλείας δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του. Δηλώνει ωστόσο στην DW ότι η γυναίκα και τα δύο παιδιά τους ζουν κοντά στο Κίεβο: «Αποφάσισα να γυρίσω πίσω. Ο πολωνός προϊστάμενός μου είπε αμέσως το ναι. Πρώτα θα προσπαθήσουμε να φθάσουμε στο Κίεβο για να παραδώσουμε τη βοήθεια στα νοσοκομεία. Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα για τα συναισθήματά μου. Μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο».

Σε δίλημμα οι ουκρανοί μετανάστες στην Πολωνία

Ήδη από το περασμένο Σάββατο άρχισαν να φθάνουν ακόμα και στην Σλουμπίτσε στην δυτική Πολωνία οι πρώτοι ουκρανοί πρόσφυγες. «Βρήκαμε στέγη σε μια εξαμελή οικογένεια», λέει ο Μαριούς Νουμπάτσκι, ο οποίος συντονίζει την κατανομή προσφύγων: “Τώρα αναζητώ ένα δωμάτιο για τρεις Ουκρανούς, οι οποίοι βρίσκονται καθ΄ οδόν προς την πόλη μας. Προς το παρόν έχουμε στη διάθεσή μας συνολικά 40 κρεβάτια. Οι περισσότεροι δημότες θέλουν να φιλοξενήσουν γυναίκες με παιδιά. Προς το παρόν δεν θα χρειαστούν τα καταλύματα που έθεσε στη διάθεση των προσφύγων ο δήμος Σλουμπίτσε.”

Η Μπεάτα Μπιελέτσκα, εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, αναφέρεται ωστόσο και σε ένα άλλο πρόβλημα, στο οποίο η Σλουμπίτσε καλείται να βοηθήσει. Λέει ότι οι περίπου 3.000 Ουκρανοί που ζουν και εργάζονται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια χρειάζονται βοήθεια: «Μας πληροφορούν ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο στην Σλουμπίτσε αντιμετωπίζουν μεγάλο άγχος διότι οι γονείς τους αντιμετωπίζουν δίλημμα. Να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα για να βοηθήσουν μέλη των οικογενειών τους να έρθουν στην Πολωνία ή να παραμείνουν εδώ στην ασφάλεια; Καλούνται να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις. Για το λόγο αυτό προσφέρουμε στους ουκρανούς μαθητές ψυχολογική υποστήριξη, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση».

Μόνικα Στέφανεκ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ