Μετά από απουσία 990 ημερών ο Τόνι Κρόος, πρωταθλητής κόσμου το 2014, επιστρέφει στην Εθνική Γερμανίας με στόχο τη διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.Στα 34 του χρόνια ο Τόνι Κρόος παραμένει πρωταγωνιστής. Έχει κατακτήσει Champions League με τη Μπάγερν Μονάχου, αλλά και με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Συμπληρώνει σχεδόν δέκα χρόνια με τη φανέλα των Μαδριλένων, κάτι που αποτελεί από μόνο του σπάνια διάκριση. Αλλά ο Κρόος γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του με την Εθνική Γερμανίας, με την οποία το 2014 κατέκτησε το Μουντιάλ. Ιστορική θα μείνει η ασύλληπτη εμφάνιση και νίκη 7-1 της Νατσιονάλμανσαφτ απέναντι στην οικοδέσποινα Βραζιλία, στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Τώρα ο Τόνι Κρόος επιστρέφει στην Εθνική Γερμανίας. Και o λόγος είναι απλός, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (DFB): «Προσπαθώ να συνεισφέρω αυτό που μπορώ, αυτό που έκανα πάντα. Και ελπίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να βοηθήσω την ομάδα»

«Οριστικό τέλος» το 2021;

Το ερώτημα δεν είναι γιατί ο Τόνι Κρόος αγωνίζεται με την Εθνική στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που γίνεται το καλοκαίρι στη Γερμανία, αλλά γιατί δεν αγωνιζόταν μέχρι τώρα. Κάποιοι θυμούνται ότι το 2021, μετά τον αποκλεισμό από την Αγγλία στην προημιτελική φάση του Euro, o Κρόος είχε ανακοινώσει το «οριστικό τέλος» από την Εθνική μέσω Instagram και με τρόπο που υποδήλωνε κάποια απογοήτευση, αν όχι και πικρία. «106 φορές έχω παίξει για την Εθνική, επόμενη φορά δεν θα υπάρξει» έλεγε τότε ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014. «Θα ήθελα τόσο πολύ, στο τέλος της καριέρας μου, να κερδίσω έναν ακόμη μεγάλο τίτλο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».

Αυτή τη φορά ο Τόνι Κρόος ίσως έχει την ευκαιρία να πραγματοποίησει το όνειρό του. Ο προπονητής της Νατσιονάλμανσαφτ, Γιούλιαν Νάγκελσμαν του ζήτησε να βοηθήσει στην προσπάθεια για διάκριση στο φετινό Euro ενώ ο προκάτοχός του Χάνσι Φλικ δεν είχε προσπαθήσει ιδιαίτερα να τον μεταπείσει για να γυρίσει στην Εθνική. Κάποιοι μιλούν για δικαίωση του Κρόος. Ο ίδιος λέει ότι το βλέπει διαφορετικά: «Δεν νομίζω ότι έχω κάτι να αποδείξω. Αλλά όταν μου τηλεφωνεί ο προπονητής και με ρωτάει αν έχω όρεξη να παίξω σε αυτή τη διοργάνωση, για μένα το βασικό κριτήριο είναι αν μπορώ να βοηθήσω την ομάδα. Αυτή την ερώτηση έκανα στον εαυτό μου και η απάντηση ήταν θετική. Το ίδιο πιστεύει και ο προπονητής».

Πάνω απ’ όλα η ομάδα

Πρόκειται για μία χαρακτηριστική δήλωση Κρόος. Ο «κρυφός αρχηγός» της Εθνικής όπως τον χαρακτηρίζει η Bild, πάντα διεκδικούσε για τον εαυτό του ηγετικό ρόλο, αλλά και πάντα έβαζε πάνω απ’ όλα την ομάδα. Ήταν περισσότερο εσωστρεφής και λιγότερο άνετος με τα ΜΜΕ απ’ ότι ένας Τόμας Μίλερ ή παλαιότερα ένας Λόταρ Ματέους. Ίσως αυτό του στοίχησε κάποιες συμπάθειες.

Μέσα στο γήπεδο πάντως ο Τόνι Κρόος κάνει πολλά. Όχι μόνο όταν καθοδηγεί την ομάδα, αλλά και όταν επιστρατεύει τα «μυστικά του όπλα» που είναι το πολύ δυνατό σουτ ακόμη και έξω από την αντίπαλη περιοχή, αλλά και η εξαιρετικά ζυγισμένη κάθετη πάσα που μπορεί να ανοίξει κάθε άμυνα. Με μερικούς «παλιούς» σαν τον Κρόος και με τα νέα ταλέντα που ετοιμάζονται να φορέσουν τη φανέλα της Νατσιονάλμανσαφτ (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 19χρονος Αλεκσάνταρ Πάβλοβιτς της Μπάγερν Μονάχου) οι Γερμανοί ελπίζουν- κι ας μην το βροντοφωνάζουν- να κατακτήσουν το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με τον τελικό να διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Εννοείται ότι ο Τόνι Κρόος αποφεύγει τα μεγάλα λόγια, όπως έκανε πάντα. Άλλωστε κάποια τελευταία αποτελέσματα της Νατσιονάλμανσαφτ σε φιλικά παιχνίδια δεν εμπνέουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. «Με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν μάλλον αλαζονικό να πούμε ότι πάμε να κερδίσουμε το τρόπαιο» λέει. «Το τελευταίο διάστημα δεν ήταν εύκολο να βάλουμε φιλόδοξους στόχους. Όμως είναι αυτονόητο ότι θέλουμε να πετύχουμε, ποτέ δεν θα σας έλεγα κάτι διαφορετικό…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ