Στο Ευρωκοινοβούλιο συζητείται η ενεργοποίηση νέας οδηγίας που δίνει στους Ουκρανούς δικαίωμα προσωρινής διαμονής και εργασίας στην ΕΕ. Τι άλλαξε σε σύγκριση με το 2015;Έχει περάσει μόλις ενάμισης μήνας από τότε που η Πολωνία άρχισε να κατασκευάζει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να διασφαλίσει ότι δεν θα περάσουν στο έδαφός της μετανάστες από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ. Και ξαφνικά, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όλα τα σύνορα άνοιξαν για ουκρανούς πρόσφυγες και η Πολωνία υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες από την γειτονική Ουκρανία. Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο συζητείται η ενεργοποίηση της νέας κοινοτικής οδηγίας για την «προσωρινή προστασία» που δίνει στους Ουκρανούς δικαίωμα προσωρινής διαμονής και εργασίας σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ο πόλεμος συγκλονίζει ανθρώπους σε κάθε γωνιά της ηπείρου

Η Κάθριν Γούλαρντ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προσφύγων και Εξορίας ECRE, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες οργανώσεις αρωγής προσφύγων, αισιοδοξεί για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών: «Η Ευρώπη είναι σε θέση να διαχειριστεί τις ροές. Το ίδιο ίσχυε ωστόσο και στην προσφυγική κρίση του 2015. Σήμερα ωστόσο η αντίδραση των 27 είναι διαφορετική. Ελπίζουμε ότι θα έχει διάρκεια. Χάρη στην κοινή προσπάθεια των χωρών-μελών η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη».

Εντυπωσιασμένη από την ταχύτητα λήψης των σχετικών αποφάσεων δηλώνει η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον: «Είμαι περήφανη Ευρωπαία, περήφανη για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν μεμονωμένοι πολίτες, τοπικές αρχές, συνοριοφύλακες, οργανώσεις αρωγής και κυβερνήσεις».

Στο καθοριστικό ερώτημα τι λειτουργεί το 2022 που δεν λειτούργησε στην προσφυγική κρίση του 2015 η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δεν έχει απάντηση. Υποθέτει μόνο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, στην αυλή της Ευρώπης. Και το γεγονός αυτό συγκλονίζει τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της ηπείρου.

Μπερντ Ρίγκερτ, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ