Συνέντευξη στην DW του Γενικού Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου με αφορμή επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος στο Βερολίνο για επαφές με Σοσιαλδημοκράτες και άλλους φορείς.Yπό άλλες συνθήκες θα ήταν μια καθιερωμένη επίσκεψη πολιτικής αντιπροσωπείας κόμματος της αντιπολίτευσης, εν προκειμένω του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη γερμανική πρωτεύουσα για ενημέρωση και επαφές. Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του Γενικού Γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου, του διευθυντή της Κ.Ο. Θανάση Γλαβίνα, του βουλευτή Απόστολου Πάνα και της Ελένης Χρονοπούλου από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ήταν έτσι αλλιώς πυκνό: επαφές με βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα ευρωπαϊκής, εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής με έμφαση στη στεγαστική πολιτική και την ενεργειακή κρίση καθώς και συνομιλίες με Γερμανούς ειδικούς, εκπροσώπους συνδικάτων και βέβαια δραστήρια μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Βερολίνο.

Στο περιθώριο των επαφών και μετά από εκδήλωση στο ιστορικό Willy-Brand-Haus, την έδρα των Σοσιαλδημοκρατών- αδελφού κόμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος από τη νέα γενιά του κόμματος, παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle, με τα δύο βασικά θέματα της επικαιρότητας να μονοπωλούν τη συζήτηση:την υπόθεση Qatargate που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με την Εύα Καϊλή να έχει καθαιρεθεί oμόφωνα από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ενώ κρατείται σε φυλακές του Βελγίου και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη να έχει αποτελέσει στόχο παράνομων υποκλοπών.

Qatargate: Πρέπει να «χτυπήσει καμπανάκι» στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

«Είναι ένα σοκαριστικό γεγονός που παρακολουθούμε από την Παρασκευή. Από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε να διαγράψουμε την κ. Καϊλή» αναφέρει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος σχετικά με την πρώτη υπόθεση. «Πρόκειται για αποκρουστικά και καταδικαστέα φαινόμενα που αφορούν εν τέλει την Ευρώπη και συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν νομίζω ότι είναι μια μεμονωμένη υπόθεση» σημειώνει ο ΓΓ του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι με αφορμή τις εξελίξεις στο Qatargate θα πρέπει «να χτυπήσει το καμπανάκι» ώστε να δημιουργηθoύν δικλείδες ασφαλείας για το κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για να τεθούν όρια στη λειτουργία του «λόμπινγκ», κυρίως από τρίτες χώρες και εταιρείες που προσπαθούν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις προς το συμφέρον τους.

Ως προς την φερόμενη ή ενδεχόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού στην καρδιά της Ευρώπης, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος δηλώνει: «Γνωρίζαμε μόνο αυτό που γνώριζαν όλοι και το οποίο καταδίκασε πρώτα από όλα ο Νίκος Ανδρουλάκης: τη στήριξη του Κατάρ σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη στιγμή που όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν στα έργα του Μουντιάλ αλλά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel η Εύα Καϊλή θεωρούνταν «ξένο σώμα» στην Ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εδώ και καιρό εξαιτίας διαφόρων αμφιλεγόμενων θέσεων και κινήσεών. Γιατί το ίδιο το κόμμα της δεν αντέδρασε νωρίτερα; «Φυσικά κι εμείς τα είχαμε αντιληφθεί, αλλά δεν υπήρχε στάση ανοχής. Σειρά γεγονότων τους τελευταίους μήνες είχαν δείξει στο ΠΑΣΟΚ ότι η κ. Καϊλή είχε πάρει άλλο δρόμο έχοντας προκαλέσει αναστάτωση και εκνευρισμό και στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών» απαντά ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Η PEGA και η αμφιλεγόμενη στάση της Ελληνίδας αντιπροέδρου

Ενδιαφέρον έχουν όμως και όσα αναφέρει για το σκάνδαλο των υποκλοπών και της κινήσεις της Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου επίσης στην κρίσιμη επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής, που διερευνά τη χρήση παράνομου λογισμικού για παρακολουθήσεις στην Ελλάδα. Κινήσεις, οι οποίες είχαν προκαλέσει προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ για το ρόλο της εντός της Ευρωβουλής. «Κατά την άποψή μου λειτούργησε ως βραχίονας του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια συγκάλυψης σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, ώστε να μη βγει τίποτα στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις παρακολουθήσεις» αναφέρει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος σημειώνοντας εμφατικά ότι η Εύα Καϊλή «παρεμπόδισε» τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, προσπαθώντας παράλληλα να υποβαθμίσει τη βαρύτητα των παρακολουθήσεων υποστηρίζοντας ότι αποτελούν συνηθισμένη πρακτική παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, ανησυχία προκάλεσε η «έντονη και επίμονη προσπάθεια» της Εύας Καϊλή εντός της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών «να μην γίνει συζήτηση σε επίπεδο Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και να αποφευχθεί η επίσκεψη της επιτροπής PEGA στην Αθήνα, όπου θα εξέταζε μάρτυρες και θα έπαιρνε καταθέσεις».

Ποιος χειρίζεται το Predator στην Ελλάδα;

Παρενθετικά ο Ανδρέας Σπυρόπουλος σημειώνει ότι το θέμα των παρακολουθήσεων αναδείχθηκε μόνο από διεθνή μέσα, όταν τα ελληνικά ΜΜΕ «θεωρούσαν το θέμα μη σημαντικό». Απαντώντας στο ερώτημα που πλανάται διεθνώς «γιατί τελικά παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης», ο Aνδρέας Σπυρόπουλος απαντά ότι «έγινε τελικά για πολιτικούς λόγους σε μια περίοδο εσωτερικών εκλογών της παράταξης».

Αν υπήρχε άλλος «λόγος εθνικής ασφάλειας ο φάκελος θα υπήρχε ακόμη και ο κ. Ανδρουλάκης θα είχε ενημερωθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά. Από κει και πέρα τα μεγάλα ερωτήματα που δεν απαντώνται κατά τον ΓΓ του ΠΑΣΟΚ είναι πρώτον ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται και ποιος τελικά χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό Predator. Για τον Ανδρέα Σπυρόπουλο παρατηρείται στην Ελλάδα μια συνολική προσπάθεια συγκάλυψης από ένα σύνολο ελεγκτικών μηχανισμών που θα έπρεπε να λειτουργούν μόνο με όρους κράτους δικαίου και αναζήτησης της αλήθειας. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, όπως μας λέει, το ζήτημα αυτό απασχολεί έντονα και τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, όπως φάνηκε και από την επίσκεψή της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στο Βερολίνο.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ