Μέχρι χθες ήταν «εξαφανισμένος», από σήμερα «αντικαθίσταται» ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ, εν μέσω φημών για ροζ σκάνδαλα και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.Ως πρεσβευτής στις ΗΠΑ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ. Ως διπλωμάτης είχε ταχύτατη ανέλιξη στην ιεραρχία και τον περασμένο Δεκέμβριο ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, διαδεχόμενος τον πολύπειρο Γουάνγκ Γι. Κι όμως, οκτώ μήνες αργότερα ο Τσιν Γκανγκ έχει …εξαφανιστεί, αν και είναι μόλις 57 ετών, δηλαδή νεότατος για τα κινεζικά δεδομένα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τώρα ότι έχει αντικατασταθεί από τον προκάτοχό του στο υπουργείο, τον Γουάνγκ Γι.

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ο Γουέν Τι Σουνγκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, υποστηρίζει ότι «η αντικατάσταση του Τσιν Γκανγκ από τον Γουάνγκ Γι είναι μάλλον μία προσωρινή λύση, μία προσπάθεια να σταματήσουν τα αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο και τα σχόλια ότι η Κίνα δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει έναν φυσιολογικό υπουργό Εξωτερικών. Για τον Γουάνγκ Γι θα είναι λίγο περίεργο να ασκεί καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών και να συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις χωρίς να είναι στην πραγματικότητα ο υπουργός Εξωτερικών».

«Αδιαφάνεια» στις επιλογές του Πεκίνου

Από τις 25 Ιουνίου ο Τσιν Γκανγκ δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία δημόσια εμφάνιση. Πριν από δύο εβδομάδες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «για λόγους υγείας» δεν θα μπορούσε να παραστεί στη σύνοδο των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ινδονησία. Όταν πρόσφατα ο Χένρι Κίσινγκερ επισκέφθηκε το Πεκίνο, αναβιώνοντας μνήμες από το αμερικανικό «άνοιγμα» προς τη Λαϊκή Κίνα στη δεκαετία του ‘70, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν εκτενώς τις φιλοφρονήσεις του προέδρου Σι Τζιπίνγκ προς τον «μάγο της διπλωματίας», αλλά και τη συνάντηση του Κίσινγκερ με τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού, ενώ ο Τσιν Γκανγκ έμεινε εκτός νυμφώνος.

Τώρα επανακάμπτει ο 69χρονος Γουάνγκ Γι, ο οποίος έχει ήδη διατελέσει υπουργός Εξωτερικών επί εννέα χρόνια και ήταν ούτως ή άλλως προϊστάμενος του Τσιν Γκανγκ. Και αυτό γιατί είχε αναλάβει τη διεύθυνση του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, ένα αξίωμα που θεωρείται ανώτερο του υπουργού Εξωτερικών στο μονοκομματικό καθεστώς της Κίνας. «Νομίζω ότι η προβλεψιμότητα και η διαφάνεια είναι βασικές προϋποθέσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη διεθνή συνεργασία», λέει ο πολιτικός επιστήμων Γουέν Τι Σουνγκ. «Το δράμα που εκτυλίσσεται στο Πεκίνο για το ποιος έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής, ασφαλώς δεν βοηθάει στην ‘επίθεση γοητείας’ που έχει αρχίσει η Κίνα στην μετά-Covid εποχή…»

Σενάρια σκανδάλων με εμπλοκή του Τσιν Γκανγκ

Ο Τσιν Γκανγκ θα μείνει στην ιστορία ως ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Κίνας, αλλά και ως ο υπουργός Εξωτερικών με τη συντομότερη θητεία. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος του καθεστώτος «εξαφανίζεται» με συνοπτικές διαδικασίες. Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) κάνει λόγο για ανάρμοστη σχέση με γνωστή παρουσιάστρια της κινεζικής τηλεόρασης, η οποία επίσης έχει εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Επισημαίνει δε, ότι στην Κίνα οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι διαδεδομένες, αλλά έχουν συνέπειες όταν γίνονται αντιληπτές.

Όπως επισημαίνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντέιβιντ Γκούντμαν, καθηγητής Σινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, «υπάρχουν φήμες για εξωσυζυγικές περιπέτειες, υπάρχουν φήμες για αντιπαραθέσεις εντός του Πολιτικού Γραφείου και της ηγεσίας του κόμματος. Όλες αυτές οι εξηγήσεις μπορεί να ισχύουν. Αλλά στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να ξέρουμε τί ακριβώς έγινε…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ