Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τέταρτη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. Στη συνεργασία με τους θεσμούς και τις μεταρρυθμίσεις οφείλεται το ευνοϊκό για την οικονομία κλίμα, εκτιμά η Κομισιόν.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση με επιτυχία της τέταρτης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, ενώ στην ουσία έδωσε και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ποσού ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ προ τη χώρα από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο μιας παράλληλης διαδικασίας, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα χωρίς επιφυλάξεις το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2020, θεωρώντας ότι είναι συμβατό με τους στόχους του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας της ευρωζώνης.

Η τέταρτη αξιολόγηση θα υποβληθεί τώρα για πολιτική επικύρωση στο Εurogroup, η οποία αναμένεται να γίνει στην προσεχή συνεδρίασή του στις 4 Δεκεμβρίου, οπότε θα αποφασιστεί και η εκταμίευση των χρημάτων.

Ευνοϊκό κλίμα για την ελληνική οικονομία

Τόσο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στάθηκαν ιδιαίτερα σήμερα στις επισημάνσεις της έκθεσης για το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στην πολύ καλή συνεργασία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αλλά και στο γεγονός ότι προωθούνται όλες οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το 2020.

Σχετικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι αυτό θα εξεταστεί το Εurogroup σε συνάρτηση με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα ο προϋπολογισμός για το 2020

Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και για το άλλο ελληνικό αίτημα της διάθεσης των χρημάτων από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών για αναπτυξιακές δημόσιες επενδύσεις, όπου τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 της Ελλάδας “ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη και ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει συνολικά τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων”. “Οι περαιτέρω δράσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου είναι απαραίτητο, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων”, επισημαίνει η Επιτροπή.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ