Τέσσερις μόλις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Απριλίου, 150 πορείες για το κλίμα οργανώνονται σήμερα σε όλη τη Γαλλία.Στόχος των διαδηλώσεων είναι να υπενθυμίσουν στους υποψηφίους ότι παρά την βαριά ουκρανική επικαιρότητα, δεν είναι δυνατόν να παραβλέπουν το κλίμα, που για την ώρα καλύπτει μόλις το 3% σε δηλώσεις και συζητήσεις.

« Look UP» (‘Κοιτάξτε Επάνω’) είναι το σύνθημα στα αγγλικά που έδωσαν για τις πορείες, εμπνευσμένο και σε αντιπαράθεση με το «Μην κοιτάτε επάνω», τίτλο του γνωστού φιλμ με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, σχετικά μ’ έναν εφιαλτικό κίνδυνο για το σύμπαν.

Στο Παρίσι, η πορεία έχει προγραμματιστεί για τις 3 ώρα Ελλάδας από τα ανατολικά της πρωτεύουσας, για να καταλήξει στο κέντρο, στην πλατεία Ρεπουμπλίκ, όπου άλλωστε θα καταλήξει και άλλη συγκέντρωση για την Ουκρανία.

«Το ντιμπέιτ του αιώνα»

Παράλληλα, η προσφιλής στους νέους πλατφόρμα «Twitch», οργανώνει αύριο μια πρωτοφανή εκδήλωση αποκλειστικά για το κλίμα, με προσκεκλημένους όλους τους υποψηφίους. Την ονομάζουν «Το ντιμπέιτ του αιώνα». Ορισμένοι υποψήφιοι δήλωσαν ήδη τη συμμετοχή τους, όχι όμως ο Εμανουέλ Μακρόν.

Φαβορί της αναμέτρησης, με ένα ποσοστό που πλησίασε το 30 % ( +2 μονάδες τελευταία) και διατηρώντας μια απόσταση κοντά στις 12 μονάδες με την Μαρίν Λεπέν, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε ντιμπέιτ για τον πρώτο γύρο.

Η μικρή άνοδος στις σφυγμομετρήσεις δείχνει τελικά ότι οι Γάλλοι του συγχωρούν τις απουσίες ή ελλείψεις του ως υποψηφίου, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της εργασίας για το διπλό του ρόλο στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη Γαλλική Προεδρία. Σκεπτικό που απορρίπτουν οι αντίπαλοί του, αλλά και όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα που θα πρέπει να συζητηθούν από όλους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ