Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε, στο μεγαλύτερο κομμάτι της, τη διαμφισβητούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.Το πιο σημαντικό: Το Συνταγματικό Συμβούλιο ενέκρινε τον πυρήνα της νέας νομοθεσίας, που είναι η αύξηση κατά δύο έτη της ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 62 στα 64. Παράλληλα ωστόσο, απέρριψε ως μη συνταγματικά ορισμένα μέτρα που αφορούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους (άνω των 57 ετών), είτε πρόκειται για δημοσίευση της απασχόλησής τους σε ειδική λίστα από τις επιχειρήσεις, είτε για ρήτρες που πρέπει να περιλαμβάνονται στις συμβάσεις εργασίας.

Επίσης το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε το πρώτο αίτημα που είχε υποβληθεί από την αντιπολίτευση για την οργάνωση ενός Δημοψηφίσματος Κοινής Πρωτοβουλίας (RIP). Σημειώνεται ότι υπάρχει και ένα δεύτερο αίτημα για παρόμοιο δημοψήφισμα. Το Συμβούλιο έχει περιθώριο μιας εβδομάδας για να ανακοινώσει εάν το θεωρεί αποδεκτό ή όχι.

Περιμένοντας το αποτέλεσμα από νωρίς το απόγευμα πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του Δημαρχείου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κτίριο του Συμβουλίου. Το παρών έδιναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ είχαν απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις μπροστά στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

«Η μάχη θα συνεχιστεί»

Με το που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα αυξήθηκε η ένταση, ο θυμός ήταν πολύς, ενώ ακούστηκαν συνθήματα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και υποσχέσεις ότι «η μάχη θα συνεχιστεί». Ήδη η επόμενη μεγάλη συγκέντρωση προετοιμάζεται για την πρώτη Μαίου.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο ιδρύθηκε του 1958 από το Σύνταγμα της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας με κατ’ εξοχή αρμοδιότητα τον έλεγχο της συμμόρφωσης ενός νόμου με το Σύνταγμα. Έχει 9 μέλη διορισμένα για 9 χρόνια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προέδρους της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου.

Πρόεδρος από το 2016 είναι ο Λωράν Φαμπιούς, πρώην πρωθυπουργός του σοσαλιστή Φρανσουά Μιτεράν. Ο Αλέν Ζυπέ, επίσης πρώην πρωθυπουργός, αλλά της κεντροδεξιάς παράταξης, είναι μέλος από το 2019. Δύο πρώην υπουργοί του Εμανουέλ Μακρόν είναι επίσης μέλη, διορισμένοι από τον ίδιο: Ο Ζακ Μεζάρ από το 2019 και η Ζακλίν Γκουρώ από το 2022. Τα άλλα, λιγότερο γνωστά, ονόματα που συμπληρώνουν το Συμβούλιο είναι ο Μισέλ Πινώ, η Κορίν Λουγκιένς, η Βερονίκ Μαλμπέκ, ο Φρανσουά Σενέρς και ο Φρανσουά Πιγιέ.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ