“Σας ανακοινώνω ότι εισάγεται η διδασκαλία της νεοελληνικής στα ιταλικά σχολεία “. Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση ο
Γιάννης Κορίνθιος (φωτό), Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ΟΕΚΑΙ, μας κάνει γνωστό την παραπάνω θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό.

Καθιέρωση

Επίσης η  Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), προτείνει την καθιέρωση της 10 Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

Ἀνήκω σὲ μία χώρα μικρή. Ἕνα πέτρινο ἀκρωτήρι στὴ Μεσόγειο, ποὺ δὲν ἔχει ἄλλο ἀγαθὸ παρὰ τὸν ἀγώνα τοῦ λαοῦ, τὴ θάλασσα, καὶ τὸ φῶς τοῦ ἥλιου. Εἶναι μικρὸς ὁ τόπος μας, ἀλλὰ ἡ παράδοσή του εἶναι τεράστια καὶ τὸ πράγμα ποὺ τὴ χαρακτηρίζει εἶναι ὅτι μας παραδόθηκε χωρὶς διακοπή. Ἡ ἑλληνικὴ γλώσσα δὲν ἔπαψε ποτέ της νὰ μιλιέται, δὲν παρουσιάζει κανένα χάσμα.
(Γ. Σεφέρης, 10 Δεκεμβρίου 1963, Στοκχόλμη)
Η γλώσσα και ο πολιτισμός κάθε λαού είναι στοιχεία ταυτότητας και στη συνείδηση πολλών η ελληνική γλώσσα, περιλάλητη επί αιώνες, αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός θεμελίωνε το γλωσσικό του «πιστεύω» στο συνδυασμό δύο λέξεων: γλώσσα – ελευθερία.
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), πεπεισμένη ότι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού και ότι χρέος των Ελλήνων και Φιλελλήνων είναι να στηρίζουν και τιμούν την ελληνική γλώσσα και παιδεία, ιδιαίτερα εκεί που επιζούν γλωσσικές νησίδες και θύλακες ελληνοφωνίας, ομογενειακές κοινότητες και ιστορικές εστίες της διασποράς που διατηρούν το πρώτιστο αυτό στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προτείνει την καθιέρωση της 10 Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας.
Οι υπογεγραμμένοι Έλληνες και Φιλέλληνες στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ και ζητούν να τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Γιάννης Κορίνθιος (φωτό) πρόεδρος και Νίκος Φράγκος γραμματέας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ