Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Γερμανία προβλέπει δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Δεκάδες κόμματα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών.Ποσοστό 29% συγκεντρώνει η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU/CSU) και αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις προτιμήσεις των Γερμανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για το Euronews. Στη δεύτερη θέση εμφανίζεται το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με 17%. Μεγάλες απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές (-4,5%) σημειώνουν οι Πράσινοι και περιορίζονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 16%. Ακριβώς την ίδια απήχηση στους ψηφοφόρους έχει το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), καταγράφοντας μεγάλη άνοδο (+5%).

Αξιοσημείωτο ποσοστό συγκεντρώνει το νεοϊδρυθέν αριστερό κόμμα «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» με 7%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4%, το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με το ίδιο ποσοστό και το βαυαρικό συντηρητικό σχήμα «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» με 3%.

Ευρωβουλευτής με λιγότερο από …1%

Για τις ευρωεκλογές στη Γερμανία- και σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις βουλευτικές εκλογές- ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει ελάχιστο όριο για την είσοδο στην Ευρωβουλή. Το όριο του 3% που ίσχυε παλαιότερα καταργήθηκε το 2014 με απόφαση του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Έτσι, εκτιμάται ότι ένα κόμμα μπορεί να αναδείξει ευρωβουλευτή με ποσοστό κάτω του 1%.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται εξαιρετικά κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο. Αίτηση για συμμετοχή στις ευρωεκλογές έχουν καταθέσει 45 κόμματα και η σχετική απόφαση αναμένεται στις 29 Μαρτίου. Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν, μεταξύ άλλων, το «Κόμμα των Πειρατών» και το «Κόμμα της Σάτιρας» του κωμικού ηθοποιού Μάρτιν Ζόνεμπορν, που ήδη εκπροσωπούνται στην Ευρωβουλή. Και ακόμη: το DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη, το «Κόμμα της Άμεσης Δημοκρατίας», η «Τέταρτη Διεθνής» και η «Δράση για την Προστασία των Ζώων».

Δύο ακόμη αστάθμητοι παράγοντες για τα περισσότερα πολιτικά κόμματα: Πρώτον, στην ευρωκάλπη μπορούν να προσέλθουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία, αλλά δεν διαθέτουν γερμανικό διαβατήριο. Δεύτερον, για πρώτη φορά ψηφίζουν φέτος οι νέοι από 16 ετών, με βάση νόμο του 2022 (τον οποίο είχαν καταψηφίσει οι Χριστιανοδημοκράτες και η AfD). Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 1,4 εκ. νέους ψηφοφόρους, τους οποίους αγωνίζονται να προσελκύσουν τα παραδοσιακά κόμματα.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι η απήχηση του νέου κόμματος DAWA, το οποίο πολλοί θεωρούν «μακρύ χέρι του Ερντογάν στη Γερμανία». Πάντως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκικών Κοινοτήτων στη Γερμανία (TGD), Γκιοκάι Σοφουογλού, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο δίκτυο RND, υποστήριζε ότι στη Γερμανία «δεν έχει καμία τύχη» το DAWA, «όπως και οποιοδήποτε κόμμα, που βασίζεται αποκλειστικά σε εθνοτικά κριτήρια».

Η μεγαλύτερη εθνική Κ.Ο. στην Ευρωβουλή

Εάν η δημοσκόπηση της Ipsos επιβεβαιωθεί στην κάλπη, η γερμανική Κεντροδεξιά θα χάσει μία έδρα στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, με 28 ευρωβουλευτές (έναντι 16 του SPD) θα παραμείνει η πιο ισχυρή εθνική κοινοβουλευτική ομάδα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Μόνο που θα μοιράζεται πλέον αυτή την ξεχωριστή πρωτιά με το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν. Είναι και αυτή μία ακόμη ένδειξη για την αναμενόμενη αισθητή άνοδο ακραίων και λαϊκιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ