Μια νέα πρόκληση εμφανίστηκε στα σύνορα με την Πολωνία. Αύξηση προσφυγικών ροών με τους μετανάστες ως όπλο της Λευκορωσίας. Δεν θα κλείσουν τα γερμανοπολωνικά σύνορα.Μέχρι τώρα ήταν μια ελάχιστα χρησιμοποιούμενη διαδρομή για πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η διαδρομή μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας προς το Βρανδεμβούργο της ανατολικής Γερμανίας παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα. Ενώ τον Αύγουστο καταγράφηκαν στα σύνορα 209 μετανάστες που συνελήφθησαν, ο αριθμός αυξήθηκε σε 1.164 τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο σε περίπου 2000 μέχρι στιγμής.

Υπάρχουν άλλα δυο ομόσπονδα κρατίδια στα σύνορα με την Πολωνία: το Μεκλεμβούργο-Πομερανία και η Σαξονία. Συνολικά, τα σύνορα έχουν μήκος περίπου 460 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, φέτος καταγράφηκαν περίπου 5.700 παράτυπες διελεύσεις, ειδικά από πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Πολλοί Γερμανοί εξακολουθούν να θυμούνται την κατάσταση το 2015/16, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατέκλυσαν τη χώρα. Για το 2021, οι γερμανικές αρχές κάνουν λόγο για περίπου 80.000 νέες αιτήσεις για άσυλο. Πολιτικοί, όπως ο Ραλφ Μπρίνκχαους από τους Χριστιανοδημοκράτες, προειδοποιούν για αύξηση των αριθμών. Αυτή είναι «μια μεγάλη πρόκληση, αλλά δεν έχει σχέση με αυτό που είδαμε το 2015», δηλώνει από την άλλη πλευρά ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Ωστόσο, πρόσθεσε πως τώρα θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές για να στεγαστούν οι άνθρωποι σωστά.

Δύσκολοι οι έλεγχοι λόγω κορωνοϊού

Υπάρχουν πάντως εγκαταστάσεις αρχικής υποδοχής για τη φιλοξενία των προσφύγων. Λειτουργούν τέσσερις στο Βρανδεμβούργο. Οι αρχές δεν φαίνεται ακόμη να ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων. Ο Όλαφ Γιάνσεν, επικεφαλής της δομής φιλοξενίας στο Αϊζενχύτενστατ για παράδειγμα δηλώνει στην DW ότι προς το παρόν λαμβάνει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται από την κυβέρνηση ή τις ομοσπονδιακές αρχές. Υπάρχει υποστήριξη για ακροάσεις, εγγραφές ή κατάθεση αιτήσεων ασύλου.

Δεν υπάρχει θέμα κατάρρευσης, όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης δηλώνει ο Γιάνσεν. «Μάθαμε από το 2015 και είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις. Στόχος μας είναι να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος φτάνει εδώ και σε ποια κατάσταση».

«Ο έλεγχος σε περιόδους πανδημίας», λέει ο Γιάνσεν, είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα απαιτητικός. Η Λευκορωσία είναι περιοχή υψηλού κινδύνου. Οι πρόσφυγες που εισήλθαν στη χώρα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους. Όμως οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. «Τώρα υπάρχουν περίπου 1.600 άνθρωποι εδώ, η χωρητικότητα είναι για περίπου 2.100», εξηγεί.

Τα σύνορα δεν πρέπει να κλείσουν

Η αστυνομία παραδέχεται πως οι έλεγχοι είναι μεμωνομένοι στα σύνορα και «ο κίνδυνος να υπάρξει ανεξέλεγκτη μετανάστευση είναι πολύ υψηλός», σύμφωνα με τον Χάικο Τέγκατς, πρόεδρο του συνδικάτου των Γερμανών αστυνομικών. Τεταμένη είναι η κατάσταση και στην Πολωνία. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια δεύτερη γραμμή ελέγχου στα γερμανοπολωνικά σύνορα», συμπληρώνει ο Τέγκατς.

Δεν θα υπάρξει πάντως κλείσιμο των συνόρων, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στο Βερολίνο. Το κλείσιμο των συνόρων θα είχε εκτεταμένες συνέπειες για τις οικονομίες και των δύο χωρών. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση με φορτηγά κατά μήκος χιλιομέτρων θα μπορούσε να παρεμποδίσει σημαντικά την κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει τα αίτια της τεταμένης κατάστασης κυρίως στη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, πρόκειται για «μια κρατικά οργανωμένη ή τουλάχιστον υποστηριζόμενη δραστηριότητα» από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας. «Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο, αυτό είναι μια μορφή υβριδικής απειλής», πιστεύει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ, ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι δεν θα σταματά πλέον τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην ΕΕ. Αλλά και η Ρωσία παίζει κάποιο ρόλο, σύμφωνα με τον Χορστ Ζεεχόφερ. Δεν μπορεί να φανταστεί, λέει, ότι όλα αυτά θα συνέβαιναν χωρίς την έγκριση της Μόσχας.

Κάι-Αλεξάντερ Σολτς

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ