Στην αρένα της προεκλογικής εκστρατείας κατεβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος Μακρόν ως υποψήφιος πλέον, ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών για την προεδρία την ερχόμενη Κυριακή.Το ραντεβού έχει δοθεί στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 40.000 ατόμων, στην επιχειρηματική περιοχή της Ντεφάνς στο Παρίσι. Θεωρείται πολύ σημαντικό το ραντεβού αυτό για τους οπαδούς του. Το περίμεναν από καιρό. Ένα προηγούμενο ραντεβού στη Μασσαλία, είχε ακυρωθεί λόγω της διπλωματικής του δράσης για την ουκρανική κρίση.

Απορροφημένος από τη διπλή του ιδιότητα και στην Ευρώπη, αλλά και καθησυχασμένος από τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όπου προηγείτο σταθερά, ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε αφήσει την προεκλογική εκστρατεία σε δεύτερη μοίρα. Περίμενε τελευταία στιγμή για να υποβάλει την υποψηφιότητα του στις 3 Μαρτίου, με γραπτή επιστολή στον επαρχιακό Τύπο, όταν οι ανταγωνιστές του έκαναν συγκεντρώσεις μήνες πριν.

Συγχρόνως είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του στο όποιο ντιμπέϊτ για τον πρώτο γύρο που ζητούσαν οι άλλοι υποψήφιοι, θεωρώντας το ως μη χρήσιμο για τον ίδιο λόγω της διαφοράς, πλέον των 10 μονάδων, που είχε με τη δεύτερη κατά σειρά υποψήφιο. Μαρίν Λεπέν γύρω στο 18% και Εμμανουέλ Μακρόν γύρω στο 28%.

Επικρίσεις και δημοσκοπήσεις

Ως υποψήφιος όμως δέχθηκε μαζικά τα πυρά των άλλων υποψηφίων, τόσο για τον απολογισμό της θητείας του, όσο και για το πρόγραμμά του που παρουσίαζε αποσπασματικά σε μικροσυγκεντρώσεις των 200-300 ατόμων.

Συγχρόνως, παρά τις προσπάθειες, δεν κατάφερε να ξεκολλήσει από πάνω του την ταμπέλα του «Προέδρου των πλουσίων». Μία τελευταία έκθεση της Γερουσίας για υπερβολική και πολυέξοδη χρήση που ξεπερνάει το δις, των ιδιωτικών συμβουλευτικών εταιριών, με γνωστότερη την αμερικανική Mckinsey, ήρθε να ταράξει επιπλέον τα νερά.

Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι ο Μακρόν χάνει ποσοστά. Άλλωστε μια σφυγμομέτρηση της Elabe που έγινε στην αρχή της εβδομάδας, ήρθε να αυξήσει τις ανησυχίες. Αποκάλυψε τη σταθερά ανοδική δυναμική της Μαρί Λεπέν, η οποία στο 2ο γύρο έχει να επωφεληθεί από τη δεξαμενή ψήφων του Ερίκ Ζεμούρ… και να πετύχει το απίστευτο!

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ