Η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων περνά μέσα από διάλογο, υποστηρίζει ο Χασάν Χαμντάν: “Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, αλλά δράση”.Ο Χασάν Χαμντάν ασκεί ένα επάγγελμα που είναι μάλλον σπάνιο: Είναι ο πρώτος σύμβουλος της Γερμανίας σε θέματα Ισλάμ. Θα μπορούσε κανείς να τον περιγράψει και ως έναν διαμεσολαβητή που προσπαθεί να βρει κοινό παρονομαστή ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις, διενέξεις ή ακόμη και ανοιχτές εντάσεις που φέρνουν σε αντιπαράθεση τις μουσουλμανικές κοινότητες της Γερμανίας και τα τζαμιά με τις αρχές κρατιδίων, πόλεων και κοινοτήτων. Αλλά ανάμεσα στα καθήκοντα του Χαμντάν είναι να εξηγεί την πραγματικότητα της μιας και της άλλης πλευράς με τη δύναμη του διαλόγου.

Υπάλληλος της Καθολικής Εκκλησίας

«Είμαι πάντα φίλος ενός ειλικρινούς διαλόγου», υποστηρίζει μιλώντας στην Deutsche Welle. «Και η ειλικρίνεια σημαίνει επίσης ότι αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό, αλλά και ότι μιλάμε παράλληλα και για κρίσιμα ζητήματα». Ο Χαμντάν είναι 44 χρόνων και έχει σπουδάσει επιστήμες των θρησκειών. Εδώ και 8 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε κοινότητες στο κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Θυμάται πολύ καλά την πρώτη του αποστολή, στις 2 Ιουνίου του 2015, όταν μια υπηρεσία περιφέρειας του κρατιδίου του ζήτησε να αξιολογήσει έναν σύλλογο Σούφι μουσουλμάνων. Οι Σούφι πιστεύουν σε ένα μυστικιστικό Ισλάμ και είναι γνωστοί για τις καταστάσεις έκστασης που φτάνουν μέσω του χορού. Τέτοιες κοινότητες είναι λίγες στη Γερμανία. Ο Χαμντάν ενημερώθηκε σε βάθος και ήταν σε θέση να κάνει την αξιολόγησή του και να αμβλύνει κάποιες αμφιβολίες και αβεβαιότητες των κοινοτικών αρχών.

Το ιδιαίτερο στην περίπτωσή του είναι ότι έχει υπαλληλική σχέση με την Καθολική Εκκλησία και εργάζεται από το 2012 ως ο πρώτος μουσουλμάνος στην Ακαδημία της Επισκοπής Ρότενμπουργκ-Στουτγάρδης. Στη Βάδη- Βυρτεμβέργη κατοικούν 11 εκατ. άνθρωποι εκ των οποίων οι 800.000 είναι Μουσουλμάνοι. Συχνά καλείται να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα καθημερινής ζωής,όπως εάν ο μιναρές είναι πολύ ψηλός ή πώς μπορεί να γίνει η ενσωμάτωση νέων μουσουλμάνων.Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

«Ο ρυθμός κάνει τη μουσική»

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε διάφορα φόρουμ διαλόγου. Χρειαζόμαστε φόρουμ για προσωπικές συναντήσεις, όπου μπορούμε ίσως και να συζητήσουμε λίγο για τη θεολογία ή απλώς να γνωριστούμε μεταξύ μας. Να τρώμε μαζί, να πίνουμε καφέ μαζί, να γιορτάζουμε μαζί, αλλά πρέπει επίσης να ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς αντιμετωπίζουμε κρίσιμα ζητήματα που είναι φυσικά επίσης σημαντικά για την κοινή μας ζωή εδώ στις κοινότητες. Και δεν πρέπει να φοβόμαστε να θέσουμε αυτά τα ερωτήματα. Αλλά βέβαια, θα πρέπει επίσης να προσεγγίζουμε αυτά τα ερωτήματα ή αυτά τα θέματα γενικότερα με έναν συγκεκριμένο τόνο. Πιστεύω ότι ο τόνος κάνει τη μουσική, και αυτό είναι κάτι που συχνά ξεχνιέται. Αλλά ειλικρινά, ο διάλογος πρέπει να πονάει μερικές φορές, και αυτό συμπεριλαμβάνει απλά και μόνο συζητήσεις με αντιμαχόμενες απόψεις».

Ο Χαμντάν ξέρει τη σημασία των συμβουλευτικών υπηρεσιών του, ξέρει όμως και τα όρια στις δυνατότητες που έχει. Εκείνο που συμβουλεύει τους νέους μουσουλμάνους είναι να συμμετέχουν σε προγράμματα της κοινότητας όπου ζουν. Μέχρι τώρα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 50 κοινότητες σε ολόκληρη τη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Σε συζητήσεις, προσωπικές συναντήσεις ή ακόμη και σε μακρόχρονες διαδικασίες. «Δεν πρόκειται για έτοιμες λύσεις» λέει, «αλλά για παρότρυνση ανάληψης δράσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ