Επιτροπή της γερμανικής βουλής συνεδριάζει για την εισαγγελική έφοδο στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του Όλαφ Σολτς. Τυχαία η ημερομηνία της έρευνας;Έξι ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές συνήλθε το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση στο Βερολίνο η Επιτροπή επί των Δημοσιονομικών Υποθέσεων της βουλής. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά ήταν οι εισαγγελικές έρευνες πριν από μιάμιση εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια υπό εξέλιξη διαδικασία ο κ. Σολτς δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με την έρευνα. Στην αρχική του παρέμβαση αναφέρθηκε στο ρόλο της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (Financial Intelligence Unit – FIU), η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών της πόλης Οσναμπρίκ στην Κάτω Σαξονία.

Η FIU είναι μια ειδική υπηρεσία των τελωνειακών αρχών που κηνυγά το ξέπλυμα χρήματος, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Η εισαγγελία του Οσναμπρίκ εξετάζει εδώ και χρόνια κατά πόσο μεμονωμένοι υπάλληλοι της FIU στην Κολωνία δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τη δικαιοσύνη και την αστυνομία για πληροφορίες που διέθεταν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας. Η εισαγγελική έφοδος πριν από έντεκα ημέρες στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης αφορούσαν την αλληλογραφία με την FIU.

Κατηγορίες και υποψίες

Μετά τις έρευνες ο υποψήφιος καγκελάριος των Xριστιανικών Kομμάτων, Άρμιν Λάσετ, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, για σοβαρές παραλείψεις και ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει υπηρεσίες του υπουργείου του. Παρόμοιες κατηγορίες, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, διατύπωσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά, πολιτικοί του SPD θέτουν ερωτήματα για την ημερομηνία της εισαγγελικής εφόδου λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά και για το γεγονός ότι τα δύο υπουργεία στα οποία έγιναν οι έρευνες έχουν σοσιαλδημοκράτες υπουργούς και ό,τι ο επικεφαλής της εισαγγελίας Οσναμπρίκ όπως και η υπουργός Δικαιοσύνης της Κάτω Σαξονίας είναι Χριστιανοδημοκράτες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ