Μία σπάνια έξαρση οπαδικής βίας συγκλονίζει τη Γαλλία: Την Κυριακή αναβλήθηκε το ντέρμπι Μαρσέιγ-Λυόν μετά από βίαια επεισόδια έξω από το Στάδιο Βελοντρόμ.Αναβλήθηκε χθες στη Γαλλία, εξαιτίας επεισοδίων οπαδικής βίας, το ντέρμπιμεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων Λυόν και Μαρσέιγ, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο στάδιο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας.

Τα επεισόδια προκλήθηκαν έξω από το στάδιο, όταν υποστηρικτές της Μαρσέιγ επιτέθηκαν με κουτιά μπύρας και άλλα αντικείμενα στα παράθυρα λεωφορείου που μετέφερε τους παίκτες της Λυόν. Ένα από τα παράθυρα έσπασε από την επίθεση, τραυματίζοντας σοβαρά τον προπονητή της Λυόν Φάμπιο Γκρόσο, καθώς και έναν βοηθό εργαζόμενο. Παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες, οι γιατροί χρειάστηκε να αφαιρέσουν πολλά θραύσματα γυαλιών από το πρόσωπο του προπονητή. Φωτογραφίες από το ματωμένο πρόσωπο του Φάμπιο Γκρόσο κυριαρχούν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και στα πρωτοσέλιδα των σημερινών αθλητικών εφημερίδων, συνοδευόμενες από τους τίτλους : «Ηλίθιοι», «Βλάκες», «Ντροπή», «Φιάσκο».

Άμεση αντίδραση των υπουργών

«Βλάκες» αποκάλεσε τους οπαδούς που επιτέθηκαν στο λεωφορείο και η υπουργός Αθλητισμού Ουντέα Καστερα, η οποία ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί να απαγορευθεί η είσοδός τους στα γήπεδα της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, αρνούμενος να αποδεχθεί τυχόν ελλείψεις στην Ασφάλεια, εξήγησε από χθες βράδυ ότι 500 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για τον συγκεκριμένο αγώνα. «Αυτό όμως που συνέβη ήταν κάτι μη φυσιολογικό για την κοινωνία μας», δήλωσε, επισημαίνοντας πως «άτομα έσπασαν τα παράθυρα του λεωφορείου, πετώντας κουτιά μπύρας ή άλλα αντικείμενα».

«Θεωρείτε ότι αυτό είναι ευθύνη της αστυνομίας»; αναρωτήθηκε. Για να απαντήσει ο ίδιος: «Όχι, είναι ευθύνη αυτού που πετάει και δεν πρέπει να αντιστρέψουμε τις ευθύνες». «Ελπίζω να καταδικάσουμε σκληρά τα άτομα αυτά» κατέληξε. Ο Ζεράρ Νταρμανέν εξήγησε παράλληλα ότι, εφ’ όσον αποδειχθεί ότι φίλαθλοι και οργανωμένοι υποστηρικτές ομάδων εμπλέκονται σε επεισόδια οπαδικής βίας, οι σύλλογοι δεν μπορούν να το αγνοήσουν, αλλά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο υπουργός ζητάει συγχρόνως από όλες τις αρχές του αθλητικού τομέα να λογοδοτήσουν για την υπόθεση του λεωφορείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ