«Νέα συμφωνία για την μετανάστευση και το άσυλο» προτείνει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψη της στη Ρώμη.Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνάντησε σήμερα τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Πρόκειται για την πρώτη, επίσημη επαφή τους και υπενθυμίζεται ότι ενώ τα Πέντε Αστέρια υπερψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Λέγκα την καταψήφισε.

Πλούσια η ατζέντα της συζήτησης. Η Ιταλία διεκδικεί έναν επίτροπο με αρμοδιότητες «οικονομικού περιεχομένου», όπως τονίζει η κυβέρνηση.

Tις τελευταίες ημέρες ακούγεται το όνομα του ιταλού υφυπουργού οικονομικών Μάσιμο Γκαραβάλια, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθει και η υποψηφιότητα του υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζανκάρλο Τζορτζέτι.

Κύριο βάρος στη συνάντηση Κόντε – φον ντερ Λάιεν δίνεται στο προσφυγικό. Η Ιταλία επιμένει και συνεχίζει να ζητά, πριν από την κάθε αποβίβαση των «απελπισμένων της θάλασσας», να εξασφαλίζεται η κατανομή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τις ώρες αυτές αρνείται την είσοδο στο λιμάνι της Λαμπεντούζα στο πλοίο Aλάν Κουρντί της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea Eye το οποίο μεταφέρει σαράντα διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και τρία μικρά παιδιά. Το ένα από αυτά, φέρεται να έχει τραυματισθεί από πυροβολισμούς.

«Θέλω να προτείνω νέα συμφωνία για την μετανάστευση και το άσυλο, χρειαζόμαστε μια καινούρια λύση. Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα είναι εκτεθειμένες γεωγραφικά και πρέπει να αναθεωρηθεί η κατανομή των βαρών», δήλωσε η νέα επικεφαλής της Κομισιόν, πριν την συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι ποτέ μονομερής» και ότι «πρέπει να ξεπερασθούν οι διαφορές ανάμεσα σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση».

Στην ατζέντα και το οικονομικό ζήτημα

Άλλο θέμα μεγάλης σημασίας, στις σχέσεις της Ρώμης με τις Βρυξέλλες είναι το οικονομικό. Το φθινόπωρο, η κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων θα πρέπει να ετοιμάσουν το νέο κρατικό προϋπολογισμό. Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και είναι πολύ δύσκολο, οι Βρυξέλλες να δώσουν «πράσινο φως» για τη μείωση των φόρων που συνεχίζει να ζητά με επιμονή ο Σαλβίνι.

Τέλος, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης άφησε να διαρρεύσει ότι σημαντικά σημεία σύγκλισης με τους προγραμματικούς στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο κατώτατος μισθός, η καταπολέμηση της ανεργίας, και η προστασία του περιβάλλοντος.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ