Ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου έγινε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μία ιστορική ημέρα, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δίνει το παρών για τέταρτη φορά.Σήμερα πραγματοποιείται ο καθαγιασμος του Αγίου Μύρου, του οποίου η έψηση ξεκίνησε την Μεγάλη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη. Η Πατριαρχική πομπή εισήλθε στις 9.30 το πρωί στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, μεταφέροντας τις μυροθήκες.

Ήταν μία ιστορική μέρα, όχι μόνο γιατί το γεγονός επαναλαμβανεται μόνο κάθε δέκα χρόνια, αλλά διότι πρώτη φορά στην ιστορία Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε την Παρασκευή του Αγίου Μύρου για τέταρτη συνεχή φορά.

Από το Φανάρι σε όλον τον κόσμο

Το Άγιο Μύρο από το κέντρο της Ορθοδοξίας αποστέλλεται σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου για την χρήση του στο μυστήριο της βάπτισης.Ο κ. Βαρθολομαίος είναι ο πρώτος που αξιώθηκε τέσσερις φορές να ανάψει τα καζάνια για την έψηση του Αγίου Μύρου.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα στον κατάμεστο Πατριαρχικό Ναό, που κατέκλυσαν πιστοί μετά απο δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών, λόγω της πανδημίας. Οι μητροπολίτες έβγαλαν την παραδοσιακή φωτογραφία με τις μυροθήκες μπροστά στο μυροφυλάκιο, όπου θα φυλάσσεται το υπόλοιπο του αποθέματος του Αγίου Μύρου, για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ