Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε εισοδηματικές αυξήσεις και μερική χαλάρωση της οκτάχρονης λιτότητας. Ωστόσο, η εκκρεμούσα ακόμη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit τον καθιστά προσεκτικό.Μετά από ένα καλοκαίρι κοινωνικής δυσαρέσκειας, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε κάποιες καλές ειδήσεις. Η ομιλία του κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2019 είχε δύο μηνύματα. Το ένα προς τους πολίτες, το άλλο προς το κόμμα του.

Αύξηση των εισοδημάτων και χαλάρωση της οκτάχρονης περιόδου λιτότητας ήταν αυτό που περίμεναν οι ψηφοφόροι ώστε να εξασφαλίσουν στους Τόρηδες μια νέα κυβερνητική θητεία. Το μήνυμα προς τους βουλευτές ήταν πως η εφαρμογή του προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από τη στάση ορισμένων απέναντι στην προοπτική σύναψης μια καλής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Συγκράτηση λόγω Brexit

Η αναπάντεχα καλή πορεία της οικονομίας και η σημαντική μείωση του δανεισμού δίνει ένα μαξιλάρι 13.5 δισ. στερλίνων, από το οποίο θα επωφεληθεί κυρίως το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει επιβολή ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 45% σε εισοδήματα άνω των 50.000, με παράλληλη αύξηση του αφορολόγητου από 11.500 στις 12.500 στερλίνες. Μέτρα που αφορούν κυρίως τη μεσαία τάξη.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει σημαντική αύξηση των κονδυλίων για έρευνα και τεχνολογία, και παράλληλη αύξηση της φορολογίας των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών Facebook και Google. Μια κίνηση που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον.

Συμπερασματικά, μπορεί ο νέος προϋπολογισμός να είναι ο πιο γενναιόδωρος των τελευταίων ετών, αλλά δεν τερματίζει τη λιτότητα. Ο Φίλιπ Χάμοντ γνωρίζει πως τυχόν ατύχημα στην επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ ενέχει σοβαρό κίνδυνο να εισέλθει η Βρετανία σε νέα περίοδο οικονομικής ύφεσης. Ως εκ τούτου τα βήματα του είναι πολύ προσεκτικά.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ