Ο τούρκος υπΕξ Χακάν Φιντάν και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε συζήτησαν για εκεχειρία στη Γάζα, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και λύση δυο κρατών.Η είδηση έγινε γνωστή σήμερα, Κυριακή με αναφορά σε μη κατονομαζόμενες τουρκικές διπλωματικές πηγές. Χθες Σάββατο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε. Η προηγούμενη συνάντηση τους είχε γίνει πριν από τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής δεν δόθηκε στη δημοσιότητα επίσημη ανακοίνωση αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Φιντάν και Χανίγιε συζήτησαν για άμεση εκεχειρία στη Γάζα το ταχύτερο δυνατόν, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, απελευθέρωση ομήρων και λύση δυο κρατών για διαρκή ειρήνη.

Αυτές βέβαια είναι και οι θέσεις της Τουρκίας, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει να χαρακτηρίζει την Χαμάςαπελευθερωτικό κίνημα και όχι τρομοκρατική οργάνωση, όπως την αποκαλεί η Δύση. Η είδηση για τη συνάντηση Φιντάν-Χανίγιε κυριαρχεί από το πρωί στην τουρκική επικαιρότητα και η γενική εντύπωση είναι ότι η ξαφνική αυτή εξέλιξη μπορεί να σχετίζεται με το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται ο πόλεμος στη Γάζααλλά και τη δυσαρέσκεια που φαίνεται να υπάρχει στην αμερικανική ηγεσία για την απροθυμία του Νετανιάχου για λύση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν από την άλλη πλευρά έχει αναδυθεί στον πιο σκληρό επικριτή του Ισραήλ μεταξύ των Μουσουλμάνων ηγετών. Και οι φραστικές επιθέσεις του κατά του Ισραήλ γίνονται όλο και πιο σκληρές. Μόλις πριν δυο μέρες σε ομιλία του κατηγορώντας τη Δύση είπε ότι αρκείται να παρακολουθεί τη βαρβαρότητα του σημερινού Φύρερ, του Νετανιάχου δηλαδή, και της αιματοβαμμένης ομάδας που επιδίδεται σε γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Η συνάντηση Φιντάν- Χανίγιε θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως πρόκληση κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑαπό την Τουρκία, αλλά μπορεί και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ