Η ελβετική εφημερίδα La Liberté δημοσίευσε συνέντευξη του Έλληνα Πρέσβη στην Ελβετία κ. Χαράλαμπου Μάνεση  την οποία παραχώρησε στους δημοσιογράφους Pascal Baeriswyl et Thierry Jacolet της  εν λόγω εφημερίδας  . Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ανακοινώνεται η συνέντευξη με τον τίτλο « Η Ελλάδα φαίνεται ότι τελικά αρχίζει να βγαίνει από το τούνελ » 02img042

 H σχεδόν ολοσέλιδη συνέντευξη, δημοσιεύεται στη στήλη της εφημερίδας « Το γεγονός της ημέρας» και έχει τον τίτλο  « Η Ελλάδα έκανε το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας», ενώ την φωτογραφία του Έλληνα Πρέσβη που παραθέτει η εφημερίδα,  συνοδεύει η λεζάντα « Η Ελλάδα έφθασε στο τέλος του Μαραθωνίου» 

Hσυνέντευξη καταγράφεται ιδιαίτερα θετική, εκπέμποντας την αισιοδοξία ότι , μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος η Ελλάδα το 2014 αναμένεται να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, αξιοποιώντας την εξωστρέφεια της οικονομίας και το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. 03img040

Τα θέματα που καλύφθηκαν αφορούσαν κυρίως   την οικονομία αλλά και τις  προτεραιότητες  της χώρας μας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.  Αναφορικά με την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της,   οι ερωτήσεις περιστράφηκαν καταρχήν στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού , τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται τώρα μετά τις θετικές εξελίξεις στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής , στις μεταρρυθμίσεις , στις επενδύσεις,  στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέλκυση τους αλλά και στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα στην χώρα μας ,  για τις ιδιωτικοποιήσεις και την έως τώρα πορεία τους, καθώς και για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ αλλά και τις Κυβερνητικές προτεραιότητες.

Σημειώνεται ότι La Liberté  είναι γαλλόφωνη καθημερινή πολιτικοοικονομική ελβετική εφημερίδα και εκδίδεται στο Fribourg.   Ιδρύθηκε το 1871 ,  διαβάζεται από ευρύ κοινό  σε όλη τη γαλλόφωνη Ελβετία και  είναι ιδιοκτησία της de Saint-Paul SA.  Συνεργάζεται με τις  εφημερίδες Libération (Παρίσι), La Libre Belgique (Βρυξέλλες) και την ιστοσελίδα Rue89 (Παρίσι) και έχει το δικό  της  δίκτυο ξένων ανταποκριτών. Κυκλοφορεί έξι φορές την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Σάββατο, σε περίπου 50.000 αντίγραφα και διαβάζεται από περίπου 100.000 αναγνώστες.

Τίτλος

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΎΣ : H Ελλάδα πέρασε τα δύσκολα .  Μετά από τέσσερα  χρόνια  λιτότητας , η χώρα παρουσιάζει για πρώτη φορά ενθαρρυντικά αποτελέσματα . Ο Έλληνα Πρέσβης στην Ελβετία,  μας τα παρουσιάζει

 

«Η Ελλάδα έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας “

Συνέντευξημετους Pascal Baeriswyl et Thierry Jacolet

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Έλληνας ασθενής φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία σοκ που απαιτήθηκε  από τους πιστωτές της από το 2010 . Για πρώτη φορά μετά από χρόνια , η χώρα  σημείωσε  το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα στον  προϋπολογισμό  – εκτός  των  τόκους του χρέους – 1.24 δις  (1,51 δισ. ελβετικά φράγκα ) . Μια χώρα που έχει  ελλείμματα από το 1948 , μεταξύ των οποίων  των € 4.6δις  για το περασμένο  έτος … ” Καμία από τις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί από την κρίση δεν έχει φτάσει να έχει  σε τέτοιο πλεόνασμα », λέει ο Χαράλαμπος P . Μάνεσης , Έλληνας πρέσβης στην Ελβετία . « Οδεύουμε προς περισσότερη ανάπτυξη . ” Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ενώ η Τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση στήριξης μετά την αξιολόγηση  , ο Έλληνας Πρέσβης  θέλει να μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική  οικονομία που αρχίζει να ανακάμπτει . Ακόμη και αν ο πληθυσμός εξακολουθεί να συνθλίβεται από λιτότητα .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  

H Ελλάδα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό;

Χ.  Μάνεσης : Ναι . Η Ελλάδα έχει φτάσει «το τέλος του μαραθωνίου » και εισέρχεται σε μια νέα φάση . Αν προσθέσουμε την δημοσιονομική προσαρμογή , και την απίστευτη ταχύτητα με την οποία η χώρα έχει καταφέρει να επιτύχει το πλεόνασμα αυτό , είμαστε σίγουροι και ελπίζουμε να σπάσει ο κύκλος το 2014 . Σε τρεισήμισι χρόνια, η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσω της προσαρμογής του προϋπολογισμού του (σημείωση : αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό συμπιεσμένο ) και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις . Το αποτέλεσμα αυτό είναι μια επιτυχία για τον ελληνικό λαό .

 

Αλλά οι θυσίες του   πληθυσμού συνέβαλαν  σε μεγάλο βαθμό  για να επιτευχθεί  αυτό  : Θα επωφεληθεί όμως από την ανάκαμψη ;

Χ Π. Μάνεσης :  Χωρίς να εγκαταλείπεται η  δημοσιονομική πειθαρχία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναδιανείμει ένα μέρος του πλεονάσματος στις πιο ευάλωτες ομάδες.  Θα προχωρήσει  για παράδειγμα στη μείωση ορισμένων φόρων ,  θα επικεντρωθεί σε ορισμένες ομάδες μισθωτών  που πλήττονται από την κρίση , όπως οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα , εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας που έχει επιτευχθεί χάρις τις  τεράστιες θυσίες.  Παράλληλα , η κυβέρνηση κρατά στο μυαλό ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν  .

 

Ποιές  ακριβώς  μεταρρυθμίσεις έγιναν από το 2010 ;

Χ.  Π. Μάνεσης :  Ο κύριος όγκος της προσπάθειας έγινε,  . Η Ελλάδα έχει επιτύχει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τα 36 μέλη του ΟΟΣΑ , όμως, πρέπει να συνεχίσουμε , ιδίως στον τομέα της είσπραξης των φόρων , την καταπολέμηση της διαφθοράς και  βεβαίως , στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει τη συνέχιση της  λιτότητας παρά  την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής ( που στοιχίζουν  40 έως 45 δις € ετησίως ) . Πώς μπορείτε να εξηγήσετε τη διαφορά αυτή ;

Χ.  Π. Μάνεσης : Πολλά μέτρα έχουν ληφθεί , συμπεριλαμβανομένου του πώς θα οργανωθεί  καλύτερα η  είσπραξη των φόρων .  Έχουμε απλοποιήσει το φορολογικό δίκαιο και έχουμε δώσει  περισσότερη ανεξαρτησία στη φορολογική διοίκηση , με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημοσιονομικής δικαιοσύνης . Επίσης έχει βελτιωθεί  ο   τρόπος  φορολόγησης των πιο πλουσίων , οι οποίοι έπρεπε να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή . Οι εφοπλιστές επίσης  φορολογούνται .

 

Αλλά γιατί ιδιωτικοποιήσεις  έχουν καθυστερήσει ;

Χ.  Π. Μάνεσης : Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και είναι δύσκολο να προχωρήσει  γρήγορα . Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση , στην αγορά  προϊόντων  και  υπηρεσιών  που θα έπρεπε  να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις . 29 ιδιωτικοποιήσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, περισσότερα από 80 000 ακίνητα αξιολογήθηκαν ενώ  84 κανονιστικά, διοικητικά και τεχνικά εμπόδια που επιβάρυναν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχουν αφαιρεθεί.  Η συνολική αξία των  ιδιωτικοποιήσεων  ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα ανέρχονται   στο ποσό των € 2.6δις Ευρώ  .

  

Ποιές  είναι τώρα οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ;

Χ.  Π. Μάνεσης : Η πρώτη είναι να ενισχύσει την απασχόληση και την ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία . Μπαίνουμε σε μια φάση όπου ελπίζουμε δημιουργήσουμε μια αγορά με επιχειρηματικό προσανατολισμό . Μια άλλη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής , προσανατολισμένης στη  « γαλάζια ανάπτυξη» ( σημείωση :  οικονομικούς τομείς που σχετίζονται με τη θάλασσα  ).

  

Και  σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Χ.  Π. Μάνεσης : Η προστασία των συνόρων της ΕΕ είναι επίσης σημαντική . Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης με μια δίκαιη κατανομή . Η προστασία των συνόρων της ΕΕ είναι επίσης σημαντική .. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να φέρει το κύριο βάρος των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη . Με αυτή την έννοια , θα πρέπει να επανεξετασθούν  οι  διατάξεις του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, πιο ορθολογικά  . Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό  .

 

Οι  πιστωτές στην Ελλάδα είχαν   υποσχεθεί  ότι θα  επανεξετάσουν  το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ( 175 % του ΑΕΠ ) σε περίπτωση πρωτογενούς πλεονάσματος . Τι περιμένετε από αυτούς ;

Χ.  Π. Μάνεσης : Το μόνο που ζητάμε είναι μια συζήτηση με τους ευρωπαίους ηγέτες για το χρέος και τις  παραμέτρους  του , όπως το επιτόκιο,  τον τρόπο  αποπληρωμής , την διάρκεια  … Η  Ελλάδα  μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της με την αλληλεγγύη της Ευρώπης.

  

Ένα  τρίτο σχέδιο διεθνούς βοήθειας εξακολουθεί να μην αποκλείεται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα μπορεί να  κάνει χωρίς αυτό , όπως εκτιμάται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ;

Χ.  Π. Μάνεσης : Ναι. Το πρωτογενές πλεόνασμα  είναι ένα σημάδι ότι η οικονομία μας έχει σταθεροποιηθεί . Οι εξαγωγές αυξάνονται , η ύφεση μειώνεται  ( σημείωση : -3,7% το 2012 σε σύγκριση με -6.4 % με  το 2011 ) , ο τουρισμός πάει  πολύ καλά ( το 2013 ήταν ένα έτος ρεκόρ με 17 5 εκ.  τουρίστες ) . Είμαστε αισιόδοξοι . Η  Ελλάδα , επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά , είναι σε θέση να διαψεύσει τις   Κασσάνδρες .

 

 Β ΄ ΜΕΡΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ( ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ)

   Κόκκινο χαλί για τους επενδυτές

Η Ελληνική  Κυβέρνηση  προωθεί την απελευθέρωση ?

Χ.  Π. Μάνεσης : Στόχος μας είναι να είμαστε  πιο ελκυστικοί   . Τώρα που η οικονομία ανακάμπτει και  η χώρα είναι σταθερή , αυτή είναι η στιγμή για να επενδύσουν στην Ελλάδα και να κάνουν επιχειρήσεις , επειδή το πλαίσιο είναι ευνοϊκό για τα ιδιωτικά κεφάλαια .Η κυβέρνηση προωθεί  τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα . Θέλει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.  Το Δεκέμβριο του 2013 οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων   της  Ελλάδος ,  ανήλθαν σε 1.200 εκ. Ευρώ  ( έναντι € 555εκ.   τον Δεκέμβριο του 2012) .

 

Ποιες διευκολύνσεις  προσφέρονται για την προσέλκυση επενδυτών  ;

Χ.  Π. Μάνεσης : Το σύνθημά μας είναι ” επίθεση στην  γραφειοκρατία και  ξεδιπλώνουμε  το κόκκινο χαλί για τους επενδυτές’’.   Αυτό περιλαμβάνει,  την καταπολέμηση της διαφθοράς ,  προώθηση των επενδύσεων ,  μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις.

 

Σε  ποιους τομείς συγκεκριμένα;

Χ.  Π. Μάνεσης: Στοχεύουμε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την περιβαλλοντική διαχείριση, την καινοτομία και τις πράσινες τεχνολογίες.  Χρειαζόμαστε τη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς . Επιπλέον, ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια  θα υπάρξουν επενδύσεις στην έρευνα και την  ανάπτυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων .

TopofForm

BottomofForm


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Economist Borerage House D.A.Tsekouras S.A.

    tsekourassec@gmail.com Stadiou 33 Athens 10559

    Congradulations on your Article

    GREECE has succesfully taken the test and

    now is ready for investments

    George D Tsekouras

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ