Εκλογές την Κυριακή στην Αυστρία για νέα κυβέρνηση μετά την πτώση της προηγούμενης εξαιτίας του σκανδάλου με το αποκαλούμενο «βίντεο Ίμπιζα». Οι Αυστριακοί φαίνεται πάντως να προτιμούν τους ίδιους κυβερνώντες.Να υπενθυμίσουμε ότι στις 17 Μαΐου η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και το περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψαν μέσω βίντεο ότι ο τότε αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και πρόεδρος του εθνολαϊκιστικού κόμματος FPÖ είχε περίεργες δοσοληψίες με Ρώσο ολιγάρχη που τον καθιστούσαν ύποπτο για διαφθορά. Στο βίντεο παρουσιάζεται να συναντάται με μια ανιψιά του ολιγάρχη, η οποία του προσφέρει οικονομική στήριξη για τον προεκλογικό αγώνα του 2017 και σε αντάλλαγμα φέρεται πρόθυμος να δώσει παραγγελίες για δημόσια έργα. Μια μέρα αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

Στα τέλη Μαΐου έπεσε τελικά η κυβέρνηση του συντηρητικού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και έτσι διαλύθηκε η ο συνασπισμός μεταξύ του συντηρητικού κόμματος ÖVP και του εθνολαϊκιστικού FPÖ και προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για τις 29 Σεπτεμβρίου.

Παρόλο που ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έπεσε σε δυσμένεια, το κόμμα του φαίνεται ότι εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλά συγκεντρώνοντας το 20% στις δημοσκοπήσεις – μόλις 6 μονάδες λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Και όχι μόνο αυτό. Οι πολίτες φαίνεται να επιθυμούν και πάλι συνεργασία μεταξύ των δυο συντηρητικών κομμάτων. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση αυτή η προοπτική έλαβε το 23% , το υψηλότερο σχετικό ποσοστό.

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Τα κύρια θέματα του προεκλογικού αγώνα ήταν φόροι, κλιματική αλλαγή και φυσικά το μεταναστευτικό. Ο πρώην Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είναι γνωστός για τη σκληρή στάση του στο θέμα, δήλωσε χθες σχετικά:

«Θέλω να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να καταπολεμούμε την παράτυπη μετανάστευση. Έχουμε επιτύχει πολλά. Έχουμε μόνο 10.000 αιτήσεις για άσυλο και όχι 90.000 όπως είχαμε στο παρελθόν».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική πάνω στο θέμα δήλωσε:

«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια συνολική ευρωπαϊκή προσέγγιση. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι περισσότεροι χωρίς να έχουν καταγραφεί, και να χρησιμοποιούν τον δρόμο από τη Βόρεια Μακεδονία».

Βάσει των δημοσκοπήσεων δεν αποκλείεται πάντως και μια συνεργασία μεταξύ του συντηρητικού ÖVP και των Σοσιαλδημοκρατών αν και ο Σεμπάστιαν Κουρτς γνωρίζει πολύ καλά ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει, αφού οι θέσεις των δύο κομμάτων σε βασικά ζητήματα είναι πολύ διαφορετικές.

Τέλος, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστρίας θα ήταν ίσως δυνατή και μια συνεργασία μεταξύ τριών κομμάτων: του ÖVP, των Πρασίνων και των φιλελεύθερων Neos. Η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο και οι Πράσινοι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνουν γύρω στο 13% από το 4% που είχαν πάρει στις εκλογές του 2017.

AFPD / DPA/ Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ