Ο οδικός χάρτης της Κομισιόν με στόχο τη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το βασικό θέμα της συνάντησης των Ευρωπαίων. Ακόμα συζητήσεις για την οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.Αναφορικά με το φλέγον θέμα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε επιστολή στους ηγέτες, όπου τους εξηγεί την πρόθεσή της να υποβάλει και νέες προτάσεις με στόχο τη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό σχεδιάζει να εισηγηθεί την προσωρινή επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, θα εντείνει τις διαπραγματεύσεις με τις τρίτες χώρες παραγωγούς φυσικού αερίου, όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, για την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμβολαίων σε χαμηλότερες τιμές.

Η συζήτηση θα είναι δύσκολη γιατί χώρες του Βορρά για τους δικούς τους λόγους, εξακολουθούν να προβάλουν επιφυλάξεις, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά θα υποχωρήσουν και θα δοθεί εντολή στην Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση. Η εκτίμηση που γίνεται στις Βρυξέλλες με βάση το προηγούμενο που υπάρχει με την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι, ότι το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 30%.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για υποβολή πρότασης από την πλευρά της Κομισιόν προς την κατεύθυνση που ζητούσε η Ελλάδα. Μάλιστα εκτίμησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στην προσεχή τακτική σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλες.

Περί Τουρκίας και Ερντογάν

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με τη χθεσινή στάση του κυρίου Ερντογάν και τα όσα διημείφθησαν στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά όμως πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται. «Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική.

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου και πως αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χθεσινή εξέλιξη ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία μέσα από αυτόν τον διάλογο, ο οποίος έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες, να αντιληφθούν ποιος είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιος είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς ποτέ, όμως, να κλείνει την πόρτα του διαλόγου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ