Στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν, σε γερμανικό έδαφος, συνέρχονται 50 υπ. Άμυνας με θέμα τη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο. Στο Βερολίνο η ενδοκυβερνητική ασυμφωνία συνεχίζεται.Στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στο γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, συνέρχεται εκ νέου η λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Άμυνας πενήντα χωρών, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού υπ. Άμυνας Λόιντ Όστιν. Παρούσα και η Ελλάδα με τον υπ. Άμυνας Νίκο Δένδια.

Υπό το συγκεκριμένο σχήμα, κατά την τελευταία και πλέον διετία, επανεξετάζεται η στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο, αυτή τη φορά δύο μέρες μόλις μετά τις προσχηματικές ρωσικές προεδρικές εκλογές και ενώ η Γερμανία, εκ των δύο κυριότερων «παρόχων» της Ουκρανίας σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, συνεχίζει να βάζει φρένο στην αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus, με κατηγορηματικό «όχι» από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Όπως μεταδίδουν πάντως γερμανικά ΜΜΕ, στη διάρκεια της συνάντησης στο Ράμσταϊν ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 500 εκ. ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται η αποστολή περίπου 100 τεθωρακισμένων οχημάτων, αλλά και μεταγωγικών αεροσκαφών από τη Γερμανία στην Ουκρανία.

Πιστόριους: Κατανοώ την επιθυμία για ειρήνη αλλά…

Στο προοίμιο της συνόδου ο Μπόρις Πιστόριους θέλησε να τονίσει ότι το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) παραμένει αποφασισμένο ως προς τη συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας κι αυτό χωρίς τριγμούς. Ως προς την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας από γερμανικής πλευράς, ο Μπόρις Πιστόριους αναφέρθηκε στην ανάγκη παράδοσης πυρομαχικών, αποφεύγοντας όμως να μιλήσει εκ νέου για το μείζον θέμα μιας ενδεχόμενης αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα πήρε εκ νέου θέση απέναντι σε όσα υποστήριξε πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μύτσενιχ, ο οποίος χρησιμοποίησε τον αμφιλεγόμενο όρο «πάγωμα» για τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα ο Μύτσενιχ είχε θέσει το ερώτημα: «Μήπως είναι καιρός όχι απλώς να συζητούμε για πώς θα πολεμήσει κανείς σε έναν πόλεμο, αλλά πώς θα τον παγώσει, τερματίζοντάς τον αργότερα;».

Σύμφωνα με τον Πιστόριους, η επιθυμία για ειρήνη είναι μεν κατανοητή, όμως ο πόλεμος του Πούτιν δεν μπορεί απλά να «παγώσει». Ήδη χθες, στο περιθώριο συνάντησης με τον Πολωνό ομόλογό του Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμιτς, είχε δηλώσει ότι το να εκληφθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ως παγωμένη σύγκρουση «θα βοηθούσε μόνο τον Πούτιν».

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί επίσης τόσο στους κόλπους των Πρασίνων, με την υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκνα εστιάζει στα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες «δεν θα έπρεπε να είχε γίνει η δήλωση περί πιθανού παγώματος της σύγκρουσης».

Αίσθηση προκαλεί πάντως και η τοποθέτηση του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, στενού φίλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο η άποψη του Ρολφ Μύτσενιχ «είναι στην σωστή κατεύθυνση» και «θα έπρεπε να στηριχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα».

Αναταραχή για τις διαρροές στην επιτροπή Άμυνας

Στο μεταξύ τα προβλήματα δεν σταματούν στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνσησης. Στο επίκεντρο κριτικής βρίσκεται και η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους (FDP), μετά από τις διαρροές απόρρητων τεχνικής φύσης πληροφοριών σχετικά με τους στόχους που μπορούν να πλήξουν οι επίμαχοι πύραυλοι Taurus σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα.

Εμφανώς ενοχλημένη, η πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Μπέρμπελ Μπας από τους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε στην Welt «έκπληκτη που η πρόεδρος της επιτροπής επέτρεψε να συμβεί αυτό», επιρρίπτοντας στην Στρακ-Τσίμερμαν «απροσεξία ως προς την τήρηση του απορρήτου». Μάλιστα, όπως αναφέρει, αναμένει λεπτομερείς εξηγήσεις από την Στρακ-Τσίμερμαν. Από την πλευρά της η πολιτικός των Φιλελευθέρων, που προεδρεύει της κρίσιμης επιτροπής και έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, απαντά ότι δεν εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της ο έλεγχος όλων των συμμετεχόντων στην συγκεκριμένη επιτροπή, στην οποία, πέραν των βουλευτών και εκπροσώπων υπουργείων, συμμετέχουν και καλεσμένοι ή πραγματογνώμονες.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα t-online, ο χειρισμός των επίμαχων πυραύλων και ο καθορισμός των στόχων τους, θα απαιτούσαν εξίσου πολύπλοκες μεθόδους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων με εξειδικευμένα συστήματα, τα οποία σπανίζουν. Εάν στέλνονταν στην Ουκρανία, θα αποδυνάμωναν τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ