Τα γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό θα δώσουν τη λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά το κλείσιμο των γαλλικών συνόρων για τους Βρετανούς. Αυτό προβλέπει ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής με το Παρίσι.Περιμένοντας το πράσινο φως για το πέρασμά τους στη Γαλλία, κοντά στις 3000 υπολογίζονται τα φορτηγά που έχουν παραταχθεί στην πίστα του αεροδρόμιου Μάνστον, στο Ντόβερ της νοτίου Αγγλίας. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να εκτονώνεται μετά τη συμφωνία που επήλθε το βράδυ της Δευτέρας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Μ.Βρετανίας να υποβληθούν όλοι οι οδηγοί σε rapid test για τον κορωνοϊό.

Όσοι οδηγοί βγουν αρνητικοί, θα μπορέσουν να περάσουν στην απέναντι όχθη της Μάγχης, στο Καλαί της Γαλλίας. Οι θετικοί όμως θα απομονωθούν για ένα ολόκληρο δεκαήμερο επί τόπου, με ευθύνη της Αγγλικής κυβέρνησης. Το εν λόγω πρωτόκολλο προβλέπεται να αναθεωρηθεί στις 31 Δεκεμβρίου, με προοπτική να ισχύσει έως και τις 6 Ιανουαρίου. Αρνητικό τέστ, που να χρονολογείται σε λιγότερο από 72 ώρες, θα απαιτείται και από όλους τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ευρώπης, που θα ήθελαν να περάσουν στη Γαλλία.

Περιορισμοί για όσους δεν εμβολιάζονται;

Στο μεταξύ η Γαλλία προετοιμάζεται πυρετωδώς για να αρχίσει τους μαζικούς εμβολιασμούς, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι «δεν θα είναι υποχρεωτικό» το εμβόλιο.

Κι όμως, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο η ιδέα ενός νομοσχέδιου που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν τάραξε εκ νέου τα νερά και υποχρέωσε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο έδινε την εξουσία στον πρωθυπουργό να αποφασίζει για διάφορες απαγορεύσεις, όπως κυκλοφορίας ή συγκεντρώσεων, αλλά η απαγόρευση δεν θα ισχύει σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος παρουσιάσει βεβαίωση ότι έχει κάνει το εμβόλιο.

«Σκάνδαλο» αναφωνεί η αντιπολίτευση, που το βλέπει ως «έμμεση υποχρέωση για εμβολιασμό». Κατόπιν αυτού ο υπουργός αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο, αφήνοντάς το «για αργότερα».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ