Ο Κύπριος πρόεδρος υποδέχθηκε σήμερα τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αφορμή το θετικό κλίμα Ελλάδας-Τουρκίας και η ενδεχόμενη συμβολή του στην επανέναρξη διαλόγων για το Κυπριακό.Το μήνυμα ότι η όποια βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από το Κυπριακό, έστειλε από την Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην θετική ατζέντα που συμφωνήθηκε μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Τόνισε ωστόσο, ότι μια ενδεχόμενη διατήρηση της τουρκικής θέσης περί δύο κρατών στην Κύπρο θα οδηγήσει την προσπάθεια σε αδιέξοδο.

Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στα θέματα της συνάντησης

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο κορυφώθηκε στις 11 το πρωί όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε την κομβικής σημασίας συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Χριστοδουλίδη για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ επανέλαβε στον Κύπριο πρόεδρο την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιληφθεί τον τρόπο μέσω του οποίου, η Αθήνα θα μπορούσε να συμβάλλει στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, εντάσσοντας το ζήτημα στην θετική ατζέντα προσέγγισης με την Τουρκία. Από την πλευρά του ο Προέδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό τις δικές του προθέσεις οι οποίες αφορούν την διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά. Τα όσα είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης στον Έλληνα πρωθυπουργό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι στο επόμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Κοινή γραμμή, προσέγγιση και στόχοι

Το τελευταίο διάστημα στην Λευκωσία επικρατεί αμηχανία για την προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία, με Ε/κ αλλά και Ελλαδικά ΜΜΕ να καταγράφουν διαφορές μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας κυρίως σε ότι αφορά τον οδικό χάρτη για ένταξη του Κυπριακού στα ελληνοτουρκικά. Στις εν λόγω αναφορές επιχείρησαν να απαντήσουν τόσο ο Κύπριος πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός στις σημερινές τους δηλώσεις, τονίζοντας πως μεταξύ των δύο χωρών «υπάρχει κοινή γραμμή, κοινή προσέγγιση και κοινοί στόχοι».

Οι εργασίες του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο θα συνεχιστούν το απόγευμα με επίσκεψη στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής ενώ ακολούθως, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, προτού αναχωρήσει για την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ