Ημέρα εκδήλωσης αγάπης και εκτίμησης προς το πρόσωπο της μητέρας είναι η σημερινή που γιορτάζεται παραδοσιακά κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Τι γίνεται όμως τις υπόλοιπες 364 μέρες; Ημέρα και προβληματισμού.Η 46χρονη Ανέτε Λορς από τη Στουτγάρδη διατηρεί το δικό της διαδικτυακό blog με θέματα από τη ζωή της μητέρας που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της. Η ίδια δεν πιστεύει στη Γιορτή της Μητέρας. Γι’ αυτό το λόγο μαζί με άλλους bloggers δημιούργησε το hashtag «Muttertagswunsch»,που μεταφράζεται στα ελληνικά «η επιθυμία για την Ημέρα της Μητέρας».

"Όχι λουλούδια, προσοχή"

Οι χρήστες κατέκλυσαν με μηνύματα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας τι πραγματικά επιθυμούν. Από τα μηνύματά τους γίνεται σαφές ότι δεν αρέσει σε όλους ο τρόπος που γιορτάζεται αυτή η μέρα. Η έντονη κριτική που έχει ασκηθεί στη γιορτή είναι γνωστή. Από τη μία η βιομηχανία λουλουδιών που επωφελείται κάθε χρόνο από τον εορτασμό για να αυξήσει τα κέρδη της. Από την άλλη το ιστορικό υπόβαθρο της που αποτέλεσε εργαλείο προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος. Το ερώτημα όμως είναι, αν πρέπει να εκφράζουμε την εκτίμηση μας προς το πρόσωπο της μητέρας μόνο μία φορά το χρόνο.

Με το blog της η Ανέτε Λορς θέλει να κεντρίσει την προσοχή σε αυτά που πραγματικά χρειάζονται οι οικογένειες και οι μητέρες. «Μη μας κάνετε δώρο ανθοδέσμες, δωρίστε μας ένα λόμπι», γράφει η Κορνέλια Σπάχτχολτς από το σύλλογο εργαζόμενων γυναικών που συμμετέχει στο hashtag. Αναφέρει επίσης κάποιες από τις ευχές της και πιστεύει ότι η επαγγελματική ζωή πρέπει να συμβαδίζει περισσότερο με την οικογένεια.

Και στο επάγγελμα υπάρχουν ακόμη ανισότητες. Οι απολαβές των γυναικών στη Γερμανία είναι κατά 20% λιγότερες από αυτές των ανδρών. Το 2014 μάλιστα η διαφορά ήταν μεγαλύτερη κατά 6%. Σήμερα οι γονείς που αποφασίζουν μετά τη γέννηση των παιδιών τους να εργαστούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης αυξάνονται. Ο χρόνος όμως που αφιερώνουν στην ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα του νοικοκυριού δεν είναι αμειβόμενη εργασία. Σύμφωνα με τα ποσοστά οι γυναίκες λαμβάνουν λιγότερη σύνταξη από ότι οι άντρες.

Παλιά και νέα πρότυπα

Η Κορνέλια Σπάχτχολς επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί νέος παλμός στη Γιορτή της Μητέρας που να θυμίζει κάτι από την Ημέρα της Γυναίκας. Όπως πιστεύει η Άννε Σίλινγκ, η διευθύντρια της οργάνωσης «Müttergenesungswerk», η Ημέρα της Μητέρας είναι πάρα πολύ σημαντική. Σχεδιάστηκε όμως μονοδιάστατα και μεταδίδει μια εικόνα ρόλων της μητέρας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το νόημα της γιορτής πρέπει να αναδιατυπωθεί. «Στην πραγματικότητα οι γυναίκες στέκονται γερά στα δύο τους πόδια» σχολιάζει η Σίλινγκ. Σημειώνει επίσης ότι συχνά απαιτούνται πολλά από τις γυναίκες και αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής τους ζωής. Η επικεφαλής της οργάνωσης υποστηρίζει ότι «οι γυναίκες υφίστανται μεγάλη πίεση και συχνά αισθάνονται μπερδεμένες, μάλιστα τους δίνεται η αίσθηση ότι ο ρόλος της μητέρας είναι πιο σημαντικός από κάθε τι, κάτι που είναι ξεπέρασμένο".

Η Μπίργκιτ Κέλε αντίθετα ως πιο παραδοσιακή, πιστεύει πως «διαστρεβλώνεται τεχνητά ο ρόλος της μητέρας και γι’ αυτό καταλήγει να παίρνει τη μορφή ενός απαρχαιωμένου σεξιστικού κλισέ. Η γυναίκα είναι αυτή που μεγαλώνει τα παιδιά, αυτή είναι η πραγματικότητα στη Γερμανία». Και αποδοκιμάζει το χάσμα μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς παιδιά.

Γιούλια Νάουε (dpa) / Νατάσα Κουκουγιάννη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ