Το ρωσικό διάταγμα για πληρωμές των προμηθειών φυσικού αερίου προκαλεί σκεπτικισμό στη γερμανική κυβέρνηση. Ωστόσο η θέση της παραμένει μία: «Πληρώνουμε μόνο σε ευρώ».Παρά τις τηλεφωνικές διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τη συνέχιση των πληρωμών φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια, οι γραπτές εγγυήσεις δεν ακολούθησαν ποτέ. Αντ’ αυτών ήρθε το διάταγμα του Κρεμλίνου για πληρωμές προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μόνο σε ρούβλια.

Η αντίδραση του Γερμανού καγκελάριου και των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας ήταν άμεση και κατηγορηματική. «Πληρώνουμε μόνο σε ευρώ ή δολάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Οι αναγνώσεις κυβέρνησης και αναλυτών

Πώς όμως ερμηνεύει η γερμανική κυβέρνηση το ρωσικό «τελεσίγραφο» και πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής; «Είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, ό,τι κι αν αποφασίσει ο Πούτιν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ «αλλά δεν εκβιαζόμαστε», ενώ ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έστειλε το δικό του μήνυμα προς τη Μόσχα: «Δεν θα υπάρξουν πληρωμές στην Gazprom Bank σε ρούβλια».

Σύμφωνα με αναλυτές η πρώτη ανάγνωση αποκωδικοποιεί το διατάγμα αυτό ως «ένα μήνυμα με αποδέκτη το εσωτερικό της Ρωσίας», μια προσπάθεια δηλαδή του Βλαντιμίρ Πούτιν να δείξει ότι η Ρωσία είναι υπεράνω των κυρώσεων και ότι μπορεί, ακόμη και τώρα, να επιβάλει πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Η δεύτερη ανάγνωση έχει να κάνει με έναν «άγνωστο Χ», σύμφωνα με αναλυτές, με ένα αστάθμητο προς το παρόν σενάριο για την επόμενη μέρα, το οποίο μόνο το Κρεμλίνο και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει.

Η Γερμανία αξιολογεί τη ροή φυσικού αερίου

Υπό αυτή την έννοια η γερμανική κυβέρνηση τηρεί στάση αξιολόγησης της κατάστασης και ανανομής. Προς το παρόν βέβαια ειδικοί εκτιμούν ότι μια συνολική διακοπή από ρωσικής πλευράς των προμηθειών φυσικού αερίου είναι μάλλον απίθανη, δεδομένων των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο αλλά και στο πεδίο της ρωσικής οικονομίας – με το ρούβλι να κλυδωνίζεται και τις δυτικές κυρώσεις να κρίνονται ήδη εξαιρετικά σοβαρές.

Η Γερμανία ωστόσο αξιολογεί πλέον την ροή και τα αποθέματα φυσικού αερίου καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, μετά την ενεργοποίηση του πρώτου επιπέδου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της ροής φυσικού αερίου στη Γερμανία. Ήδη η αρμόδια ρυθμιστική αρχή με έδρα τη Βόννη (Βundesnetzagentur) βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές και με τη γερμανική βιομηχανία εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και το χειρότερο σενάριο περαιτέρω κλιμάκωσης από ρωσικής πλευράς και στο ενεργειακό πεδίο.

Δήμητρα Κυρανούδη, Bερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ