Τα τουρκικά ασφαλιστικά ταμεία δέχονται μεγάλη πίεση εξαιτίας των 8,4 εκατομμυρίων τούρκων συνταξιούχων. Παροχές υπόσχεται ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.Ανακοινώνοντας πρόσφατα την αύξηση των συντάξεων,ο πρόεδρος Ερντογάνανακήρυξε το 2024 ως «το έτος των συνταξιούχων». Οι νέες συντάξεις αυξήθηκαν από 5.000 σε 10.000 τουρκικές λίρες δηλαδή σε περίπου 305 ευρώ, όταν το όριο της φτώχειας για την Τουρκία είναι 14.000 λίρες δηλαδή 426 ευρώ.

Όμως ο τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι μέσα στο χρόνο η κυβέρνηση θα διαθέσει 6 δις ευρώ για τους συνταξιούχους. Πίσω από τις κυβερνητικές αυτές ενέργειες κρύβεται μια νέα πραγματικότητα με σοβαρές οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις για την οποία κανείς δεν θέλει να μιλάει. Και αυτή είναι η τεράστια αύξηση στον αριθμό των Τούρκων τρίτης ηλικίας, των συνταξιούχων άνω των 65 και το επίπεδο διαβίωσής τους.

Τούρκοι αναλυτές ασχολούνται όλο και περισσότερο με το κομμάτι αυτό της τουρκικής κοινωνίας που στοιχίζει όλο και περισσότερο στον προϋπολογισμό της χώρας. Μιλούν για ένα δημογραφικό σεισμό και ρωτούν εάν η Τουρκία θα είναι σε θέση να τον διαχειριστεί. Αναφέρονται σε μια χώρα με 85 εκατομμύρια πληθυσμό όπου η μέση ηλικία μεγαλώνει επικίνδυνα. Μέχρι το 1990 δεν ξεπερνούσε τα 21 έτη, ο μισός περίπου πληθυσμός ζούσε σε χωριά και είχε υψηλό αριθμό γεννήσεων.

Σήμερα οι άνθρωποι άνω των 65 ετών έφτασαν τα 8,4 εκατομμύρια. Από το 2022, ένας στους δέκα ανθρώπους στην Τουρκία είναι άνω των 65 ετών και η μέση ηλικία ανέβηκε στα 33,5 έτη. Σύμφωνα δε με τις επίσημες προβλέψεις, ο ένας στους τέσσερις Τούρκους έως το 2080 θα ανήκει στην τρίτη ηλικία.

Οι αναλυτές, θεωρούν ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι δύσκολο να αντέξει προειδοποιούν ότι εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορέσει να ανατάξει την οικονομία, ίσως η τρίτη ηλικία να αποτελέσει το μεγάλο θύμα της τουρκικής κοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ