Τόσο ο Tούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θέτουν το Παλαιστινιακό σε Αστάνα και Βερολίνο. Στην Άγκυρα θα μεταβεί ο Αμερικανός υπ. Εξ. Αντ.Μπλίνκεν.Ο πρόεδρος Ερντογάνσυνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών και υψηλών αξιωματούχων αναχώρησε νωρίτερα σήμερα για στην Αστάνα του Καζακστάν προκειμένου να πάρει μέρος στη 10η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Η τραγωδία στη Γάζααναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις που θα έχει ο τούρκος πρόεδρος με τους ομολόγους του και είναι ενδιαφέρον ότι τη σύνοδο θα παρακολουθήσουν ως παρατηρητές το Τουρκμενιστάν και η Ουγγαρία. Απών από την τουρκική ομάδα θα είναι ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές του για το Παλαιστινιακό και μάλιστα σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Βερολίνο για να θα παραστεί στη «Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπουη Τουρκία συμμετέχει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Μάλιστα ο κ. Φιντάν αναμένεται να έχει συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό, Αναλένα Μπέρμποκ. Το πρόγραμμα του Φιντάν είναι ιδιαίτερα φορτωμένο αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Χθες είχε επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας. Κατά την επικοινωνία του με τον κ. Γεραπετρίτη, ο Χακάν Φιντάν τόνισε τη σημασία της κήρυξης πλήρους κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό και της άμεσης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς δεν αναφέρει αν συζητήθηκε το θέμα της επικείμενης συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν που έχει οριστεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν σήμερα ότι ο Αμερικανός υπ.Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν θα βρίσκεται στην Άγκυρα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν «τις σφαγές του Ισραήλ στην Παλαιστίνη». Ωστόσο η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ