Σφοδρή καταδίκη της διεθνούς τρομοκρατίας από τις τουρκικές πολιτικές δυνάμεις για το μακελειό στη Μόσχα. Στο αέρα η σχεδιαζόμενη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία μέσα στον Απρίλιο.Έντονη είναι η ανησυχία της Τουρκίας, μιας χώρας που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και που αναμένει τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στις 23 Απριλίου μετά από πολλά αναβολές. Ύστερα και από τις χθεσινές εξελίξεις και αυτή η επίσκεψη τίθεται υπό αμφισβήτηση. Στο μεταξύ ο ένας μετά τον άλλον, υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδικάζουν το μακελειό στη Μόσχα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ΤΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Τουρκία καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και μετέφερε τα συλλυπητήρια του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τουρκικού λαού στον ρωσικό λαό και την ρωσική κυβέρνηση. Στη γραπτή δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει επί λέξει:

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχαν πολλοί νεκροί και τραυματίες στην επίθεση στη Μόσχα. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση με στόχο αθώους πολίτες. Προσφέρουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον ρωσικό λαό και τη ρωσική κυβέρνηση».

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ, σε δήλωσή του τόνισε ότι «η τρομοκρατία αποτελεί την μάστιγα όλου του κόσμου. Επομένως, «πρέπει να αυξήσουμε τη διεθνή συνεργασία για την τρομοκρατία. Καμία χώρα δεν πρέπει να συναλλάσσεται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Αντίθετα, τα κράτη πρέπει να συνεργάζονται κατά της τρομοκρατίας».

Άμεση και η αντίδραση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Νουμάν Κουρτουλμούς, σε ανάρτησή του, καταδίκασε έντονα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση με στόχο αθώους πολίτες στη Μόσχα, όπως είπε, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη ρωσική κυβέρνηση και στο ρωσικό λαό.

Ο υπαρχηγός του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ σε ανάρτησή του ανέφερε επίσης: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση που είχε ως στόχο αμάχους σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, την πρωτεύουσα της Ρωσίας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των εκλιπόντων. Μοιραζόμαστε τον πόνο του ρωσικού λαού…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ