Την ψήφο εμπιστοσύνης και της Γερουσίας αναζητά σήμερα η νέα κυβέρνηση Κόντε και αναμένεται ότι θα τη λάβει. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις εξήγγειλε στο μεταξύ ο ιταλός πρωθυπουργός για τη νέα διακυβέρνηση.Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής, με 343 «ναι» σε σύνολο 630 βουλευτών και αναμένεται σήμερα το απόγευμα να δοθεί και το «ελεύθερο» της Γερουσίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις από τους 315 γερουσιαστές, θα ψηφίσουν υπέρ της νέας κυβερνητικής συμμαχίας τουλάχιστον 168.

Ο Κόντε δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει άμεσα την μείωση του αριθμού γερουσιαστών και βουλευτών, που ζητά με επιμονή το κίνημα Πέντε Αστέρων. Όσο για τις σχέσεις με την Ευρώπη, η Ιταλία με μια νέα, πιο διαλλακτική σχέση με τις Βρυξέλλες φιλοδοξεί να μπορέσει να ανεβάσει την φετινή σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ στο 2,3%. Κανονικά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις θα έπρεπε να μειωθεί στο 1,6%.

Κόντε: Η νυν συμμαχία σηματοδοτεί μια νέα περίοδο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι σκοπεύει να οργανώσει Διάσκεψη με θέμα το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και την άποψη αυτή εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτιο Ματαρέλα. «Αυτή η πολιτική συμμαχία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων», είπε ο Τζουζέπε Κόντε κατά την παρέμβασή του στη Γερουσία της Ρώμης.

Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να εξευρεθούν άμεσα τουλάχιστο 15 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Και δεν είναι εύκολο φυσικά για μια κυβέρνηση που μόλις ορκίσθηκε να ξεκινήσει με περικοπές και μειώσεις δαπανών. Όσο για τον Ματέο Σαλβίνι, απειλεί ότι δεν θα επιτρέψει στην νέα κυβερνητική συμμαχία να αλλάξει τους σκληρούς νόμους για το προσφυγικό. Αλλά ο Κόντε έκανε ήδη σαφές ότι τα τεράστια πρόστιμα που πλήττουν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις πρόκειται σίγουρα να καταργηθούν.

Αναμένεται να εξακριβωθεί αν η Κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια θα μπορέσουν να βρουν μια κοινή θέση σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση από ιδιωτικές εταιρίες του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της χώρας. Μετά την περσινή τραγωδία με την κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι της Γένοβας, οι Πεντάστεροι είχαν αναγγείλει την κρατικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων. Τελικά, όμως, μπορεί να υιοθετηθούν πιο αυστηροί έλεγχοι για τους ιδιώτες που κερδίζουν τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ