Ο αστέρας του ποδοσφαίρου Μεσούτ Οζίλ αποκάλυψε ένα τατουάζ στο στήθος με το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων. Ποια είναι η τουρκική υπερεθνικιστική οργάνωση;Ο γυμναστής Αλπέρ Α. απολαμβάνει να δημοσιεύει φωτογραφίες των πελατών του στο Instagram. Συχνά πρόκειται για κλασικές φωτογραφίες πριν και μετά τις προπονήσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να διαφημίσουν την επιτυχία του. Η τελευταία δημοσίευσή του, ωστόσο, έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Γερμανία εδώ και μέρες. Σε αυτήν ο Α. φωτογραφίζεται με τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ, με τους δύο άνδρες να επιδεικνύουν με περηφάνεια τους γυμνασμένους κοιλιακούς τους μετά από μία κοινή προπόνηση. Στη φωτογραφία όμως αποκαλύπτεται και ένα τατουάζ του Μεσούτ Οζίλ, στο αριστερό μέρος του στήθους του: η σιλουέτα ενός λύκου που ουρλιάζει και τρία μισοφέγγαρα – τυπικό σύμβολο των Γκρίζων Λύκων, Τούρκων υπερεθνικιστών, γνωστών και ως κίνημα Ülkücü.

Ο γκρίζος λύκος αποτελεί σημαντική φιγούρα για τους Τούρκους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ένας γκρίζος λύκος έσωσε τους προγόνους των τουρκικών λαών από τους εχθρούς και τους βοήθησε να αποκτήσουν μεγάλη δύναμη. Ως εκ τούτου ο λύκος είναι για πολλούς και σύμβολο ισχύος.

Οι τρεις ημισέληνοι, με τη σειρά τους, υπήρχαν στην οθωμανική πολεμική σημαία. Σήμερα αντιπροσωπεύουν το λογότυπο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το οποίο είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εδώ και χρόνια.

Η ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων

Η ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων χαρακτηρίζεται από τις γερμανικές αρχές ως άκρως εθνικιστική, αντισημιτική και ρατσιστική, που εχθρεύονται Κούρδους, Εβραίους, Αρμένιους και Χριστιανούς, όντας πεπεισμένη για την ανωτερότητα του τουρκικού έθνους. Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν διαπράξει πολλές βιαιοπραγίες και δολοφονίες στο παρελθόν και ιδιαιτέρως κατά τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ομοιογενούς κράτους όλων των τουρκικών λαών υπό τουρκική ηγεσία – από τα Βαλκάνια μέχρι τη δυτική Κίνα.

Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν περίπου 11.000 μέλη. Από αυτούς, περίπου 9.500 είναι οργανωμένοι σε ενώσεις.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του εξτρεμισμού Κεμάλ Μποζαΐ, υπάρχουν δύο κύρια ρεύματα εντός των Γκρίζων Λύκων: αφ’ ενός το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και, αφετέρου, το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP). Σύμφωνα με την BfV, οι Γκρίζοι Λύκοι «γεννήθηκαν» από το υπερεθνικιστικό MHP.

Οι μεγαλύτερες οργανώσεις Γκρίζων Λύκων

Οι Γκρίζοι Λύκοι είναι οργανωμένοι σε τρεις μεγάλες ενώσεις στη Γερμανία. Η ένωση με τον μεγαλύτερο αριθμό μελών είναι η Τουρκική Δημοκρατική Ένωση Ιδεαλιστών Γερμανίας ή εν συντομία ADÜTDF, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα του MHP, συμμάχου του Ερντογάν. Με περισσότερα από 7.000 μέλη στη γερμανική επικράτεια, η ADÜTDF είναι η μεγαλύτερη οργάνωση-ομπρέλα των Γκρίζων Λύκων, μετρώντας 160 τοπικές ενώσεις.

Η δεύτερη σε ισχύ ένωση είναι η Ένωση Τουρκικών-Ισλαμικών Πολιτιστικών Συλλόγων στην Ευρώπη (ATIB). Σύμφωνα με την BfV έχει 1.200 μέλη και είναι οργανωμένη σε 25 τοπικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Ιδρύθηκε το 1987 από ένα γνωστό μέλος του κινήματος Ülkücü, που λέγεται ότι έδωσε αμοιβή και το φονικό όπλο στον άνθρωπο που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

Η τρίτη οργάνωση-ομπρέλα των Γκρίζων Λύκων ονομάζεται Ομοσπονδία Παγκόσμιας Τάξης στην Ευρώπη (ANF), η οποία έχει επίσης 1.200 μέλη σε περίπου 15 τοπικά τμήματα στη Γερμανία. Η ANF εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ισλαμο-υπερεθνικιστικού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (BBP), το οποίο είναι επίσης μέλος του συνασπισμού του Ερντογάν. Πολυάριθμες πολιτικές δολοφονίες στην Τουρκία αποδίδονται στο BBP, τα μέλη του οποίου φέρονται να εμπλέκονται και στη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Γκρίζοι Λύκοι είναι οργανωμένοι σε όλη την Ευρώπη. Το 2007 ιδρύθηκε στη Φρανκφούρτη η οργάνωση-ομπρέλα Τουρκική Συνομοσπονδία στην Ευρώπη, προκειμένου να οργανώσει τα διάφορα παρακλάδια στην Ευρώπη.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν σημειωθεί αρκετές συγκρούσεις, ιδίως μεταξύ των Γκρίζων Λύκων και των Κούρδων. Το 2019 η Αυστρία ποινικοποίησε την επίδειξη των συμβόλων των Γκρίζων Λύκων και το 2020 η Γαλλία απαγόρευσε τη δράση του τοπικού παραρτήματος. Στις 18 Νοεμβρίου 2020 η Μπούντεσταγκ αποφάσισε να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των Γκρίζων Λύκων. Μέχρι στιγμής, πάντως, χωρίς αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ