Μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο διάχυτοι είναι οι φόβοι για νέα έξαρση βίας στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή επεισοδίων είναι πρωτοφανή.Περισσότερα από 25.000 μέλη της Εθνοφρουράς και χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός στην Ουάσιγκτον για να διασφαλίσουν ότι η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις θα διεξαχθεί χωρίς απρόοπτα. Η περιοχή γύρω από το Καπιτώλιο έχει ήδη αποκλειστεί με ένα ψηλό μεταλλικό τοίχο και μεγάλους τσιμεντόλιθους.

Η σύλληψη ενός 31χρονου υπόπτου, ο οποίος προσπάθησε πάνοπλος να περάσει το κλοιό ασφαλείας έπεισε την αμερικανική κοινή γνώμη ότι η απειλή από ενόπλους οπαδούς του απερχόμενου προέδρου είναι πραγματική και όχι απλά θεωρητική. Οι φόβοι για μία νέα έξαρση βίας στο Καπιτώλιο και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας είναι διάχυτοι.

«Ελπίζω αυτή τη φορά οι αστυνομικοί να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους»

Οι δημοσιογράφοι της DW στη Ουάσιγκτον μεταδίδουν ότι το μήνυμα των αμερικανικών αρχών ασφαλείας είναι σαφές. «Κανείς δεν περνά». Στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας οι κάτοικοι δηλώνουν ανήσυχοι, βλέποντας τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και προπαντός τους πάνοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς.

Ένας περαστικός λέει: «Θα φύγω από την Ουάσιγκτον την ημέρα της ορκωμοσίας, γιατί τα πράγματα είναι επικίνδυνα εδώ. Δεν μπορώ να σας κρύψω ότι φοβάμαι». Ένας άλλος λέει: «Υποτίθεται ότι εδώ βρισκόμαστε στο ναό του πολιτισμού και της δημοκρατίας και όπως βλέπετε και εσείς γύρω σας φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Είναι πραγματικά λυπηρό». Μια περαστική θεωρεί τα μέτρα ασφαλείας απαραίτητα: «Τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν. Και αισθάνομαι καλύτερα τώρα. Η απειλή, ωστόσο, για νέα βίαια επεισόδια εξακολουθεί να υπάρχει». Μια άλλη λέει: «Ελπίζω ότι αυτή τη φορά οι αστυνομικοί θα κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα από ότι στην επίθεση στο Καπιτώλιο».

Στο ίδιο το Καπιτώλιο είναι ακόμα εμφανή τα σημάδια εισβολής και καταστροφής. Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι από την Πολιτεία Βερμόντ δηλώνει στη DW: «Είναι τρομερά όσα συνέβησαν εδώ και δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση τις ΗΠΑ. Όλα αυτά φέρουν την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν βεβήλωση».

Καρολίνα Τσίμοϊ, Έμιλι Γκορντίν, Γκρέγκορ Σιμανόφσκι, Ίνες Πολ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ