Καλοκαιρινό καμπ με αντικαπιταλιστικές δράσεις εξαγγέλλουν από τη Δευτέρα ομάδες πανκ νεαρών στο νησί Ζιλτ της Γερμανίας, σημείο συνάντησης των «πλούσιων και διάσημων».Την αποκαλούν και «Μύκονο της Γερμανίας», αν και πιο εύλογη θα ήταν η σύγκριση με τα αριστοκρατικά Χάμπτονς, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Οι πλούσιοι και διάσημοι, που συνωστίζονται τα καλοκαίρια στη νήσο Ζιλτ της βόρειας Γερμανίας, απέναντι από την ακτογραμμή της Δανίας, προτιμούν τις διακριτικές απολαύσεις και αποφεύγουν την επίδειξη πλούτου. «Δεν μιλάμε για χρήματα, απλά τα έχουμε» είναι το σύνθημά τους. Άλλωστε δεν είναι τα πάντα απλησίαστα στο Ζιλτ.

Τα ακίνητα τιμώνται κατά μέσο όρο 12.000 ευρώ ανά τ.μ. («ευκαιρία» σε σύγκριση με τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη), ενώ στο Zanzibar, το πιο μοδάτο και όχι ιδιαίτερα πολυτελές εστιατόριο του νησιού, οι τιμές για μία φιάλη σαμπάνιας αρχίζουν από 49 ευρώ (για να φτάσουν βέβαια τις 22.000 ευρώ).

«Δώστε το νησί στον όχλο»

Αυτό το ησυχαστήριο των «πλούσιων και ισχυρών» διάλεξε, για μία ακόμη χρονιά, το κίνημα των πανκ νεαρών – και ορισμένων λιγότερο νεαρών – για να οργανώσει ένα καλοκαιρινό καμπ ακτιβιστών με αντικαπιταλιστικές δράσεις. «Δώστε το Ζιλτ στον όχλο» («Sylt dem Pöbel») είναι το ελαφρώς χιουμοριστικό σύνθημα της εκδήλωσης. Ως διοργανωτής εμφανίζεται η πρωτοβουλία διαμαρτυρίας Aktion Sylt.

Σε προκήρυξή της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι νησιώτες εκτοπίζονται, οι πλούσιοι απομονώνονται. Πολλοί άνθρωποι με καταγωγή από το Ζιλτ ζουν πλέον στην απέναντι ακτή και καθημερινά πηγαινοέρχονται στο νησί τους, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν εκεί σπίτι. Την ίδια στιγμή διατηρητέα κτίσματα παραδίδονται στη φθορά του χρόνου, για να κατακευαστούν στη θέση τους διαμερίσματα πολυτελείας».

Η πρώτη μαζική εμφάνιση των πανκ νεαρών στο «νησί των πλουσίων» έγινε το καλοκαίρι του 2022, όταν εγκαινιάστηκε το παγγερμανικό «εισιτήριο των 9 ευρώ» που έδινε τη δυνατότητα σε όλους, για ένα καλοκαίρι, να χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων συγκοινωνιών σε ολόκληρη τη Γερμανία έναντι του συμβολικού αντιτίμου των εννέα ευρώ. Οι τοπικές αρχές είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη θορυβώδη παρουσία των πανκ. Ένας επιχειρηματίας του νησιού έλεγε ότι «επικρατούν λανθασμένες απόψεις για το Ζιλτ, δεν είμαστε ένας ‘ζωολογικός κήπος’ με πλούσιους».

Διαμαρτυρίες, αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές

Το περασμένο καλοκαίρι οι παρέες των πανκ περιορίστηκαν σε συγκεκριμένα σημεία της πρωτεύουσας του νησιού. Ωστόσο, η δημοτική Αρχή εξέφρασε έντονες διαμαρτυρίες και υποστήριξε ότι η παρουσία των νεαρών τής προκάλεσε ένα επιπλέον κόστος 270.000 ευρώ για μέτρα ασφαλείας, απασχόληση εταιρείας σεκιούριτυ και επιπλέον βάρδιες για την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Φέτος το «εισιτήριο των 9 ευρώ» επανέρχεται με άλλη μορφή και στοιχίζει πλέον 49 ευρώ. Και πάλι συμφέρει. Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας Aktion Sylt. Όμως αυτή τη φορά οι τοπικές αρχές έχουν προβλέψει συγκεκριμένο χώρο για τους ακτιβιστές και αυτός δεν είναι η κεντρική παραλία του νησιού, ούτε κάποιος γνωστός τουριστικός προορισμός, αλλά το Τίνουμ, ένα χωριό 2.500 κατοίκων ανατολικά της πρωτεύουσας Βέστερλαντ.

Και όχι μόνο αυτό: Μιλώντας στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, εκπρόσωπος της αρμόδιας περιφερειακής διοίκησης ξεκαθαρίζει ότι η άδεια για το καμπ των ακτιβιστών έχει δοθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η τοποθέτηση χημικής τουαλέτας (μία ανά 15 άτομα), ο ορισμός υπευθύνων για την ασφάλεια του καμπ, η τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας (13.00-15.00 και 22.00-8.00), ο διαχωρισμός και η αποκομιδή απορριμμάτων. Επιπλέον απαγορεύονται η χρήση πυροτεχνημάτων, η ανοιχτή φωτιά στην ύπαιθρο, το μπάρμπεκιου. Ο αντιδήμαρχος Κάρστεν Κέρκαμ προειδοποιεί ότι η δημοτική Αρχή «θα παρακολουθεί στενά» τη λειτουργία του καμπ και αν διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις, θα ζητήσει τη διάλυσή του από την αστυνομία.

(dpa, DW, Hamburger Abendblatt)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ