(c) ellinikignomi

Μπορεί να προσελκύσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και να τον οδηγήσει στην αποκάλυψη των υπέροχων μυστικών που κρύβει η περιοχή της. Αποτελεί μοναδικό συνδυασμό του γαλάζιου, και του πράσινου, ενώ το υπέδαφός της είναι πολύτιμο ανακουφίζοντας χιλιάδες αρρώστους που σπεύδουν από διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Ο λόγος για την λουτρόπολη Αιδηψό, όπου σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC . Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας, απόκτημα για τη Λουτρόπολη αποτελεί το υδροθεραπευτήριο του Ε. Ο. Τ. το οποίο παρέχει  όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές.

Την υδροθεραπεία ως μέθοδο ίασης πολλών ασθενειών, αναφέρουν τα ίδια στοιχεία, εισήγαγε ο Ιπποκράτης στα μέσα του 5ου αιώνα. Η καινοτομία αυτή, υπήρξε πολύ επιτυχής και τα Ασκληπιεία  μετατρέπονται σε κανονικά ιατρεία, όπου η Λουτροθεραπεία ασκείται με σύστημα και μέθοδο, και καθιερώνεται ως βασική σχεδόν ανάγκη υγιών και μη. Το αποκορύφωμα της δόξας της το γνωρίζει στα χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας.

Ο Πλούταρχος  στο βιβλίο του «Βίος  Σύλλα» αναφέρεται  διεξοδικά, τόσο στις φυσικές καλλονές και στην πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα της  περιοχής της Αιδηψού, όσο και στα  ονομαστά συμπόσια, που σχεδόν πάντοτε συνοδεύουν τη λουτροθεραπεία. Εκεί, παράλληλα με την παράθεση εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας  εδεσμάτων, οι λουόμενοι είχαν την ευκαιρία να  απολαύσουν  και την πνευματική  τροφή που πρόσφεραν οι ολονύκτιες  συζητήσεις, καταλήγουν τα ίδια στοιχεία που προέρχονται από το δήμο Αιδηψού. Με το ξεκίνημα του 20ου αιώνα   τα ξενοδοχεία αρχίζουν να κτίζονται το ένα μετά το άλλο.  Συγχρόνως, αναφέρεται από το δήμο της περιοχής,  δημιουργούνται  ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια  για να καλύψουν τις ανάγκες  των λουομένων καθώς και πολυτελή εστιατόρια  και ταβέρνες, κέντρα διασκεδάσεως με ζωντανή μουσική  και φημισμένα  ορχηστρικά  συγκροτήματα. Η λουτρόπολη της εποχής εκείνης είναι το σημαντικότερο κέντρο εσωτερικού και εξωτερικού  τουρισμού.

Επώνυμοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι, περνούν στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς και η λουτρόπολη γίνεται γνωστή πέρα  από τα Ελλαδικά σύνορα. Η φήμη της είναι χαρακτηριστική την Belle Epoque. Ο Ελευθέριος  Βενιζέλος, ο Κωστής Παλαμάς ,η Μαρίκα Κοτοπούλη ήσαν μερικοί από  τους επιφανείς επισκέπτες της. Από το 1912  μεταφέρεται στα Λουτρά η έδρα του Δήμου και με τη συμβολή   των προσφύγων της Μικράς Ασίας που έφθασαν μετά το ΄22,δίνεται νέα ώθηση  στην ανάπτυξη της πόλης στους τομείς της αλιείας, της γεωργίας και του εμπορίου.

Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής τα κοσμοπολίτικα λουτρά στέκονται τυχερά .Ο κατοχικός στρατός χρησιμοποιεί τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ως καταλύματα για την υποδοχή τραυματιών και έτσι γλιτώνουν την καταστροφή. Μεταπολεμικά δεν αργούν  να γίνουν και πάλι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.  Αυτή τη φορά από την ακμάζουσα Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ευρώπη και την Αμερική, άνθρωποι   της πολιτικής, της τέχνης  και του πλούτου όπως ο Τσώρτσιλ, ο Ωνάσης ,η Μαρία Κάλλας ,η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ομάρ Σαρίφ, ο Κώστας Βάρναλης περνούν ευχάριστες ώρες   διαμονής και διασκέδασης , ενώ ο Μενέλαος Λουντέμης στην εφηβεία του, γράφει το έργο του «Καληνύχτα Ζωή» εργαζόμενος  ως σερβιτόρος.

Ο Δημήτρης Ψαθάς και ο Φωκίωνας Δημητριάδης διασκεδάζουν  πειράζοντας ο ένας τον άλλο  στον κήπο της Αίγλης λίγο αργότερα. Σήμερα η Δημοτική Πλαζ καλύπτει τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να συνδυάσουν τη λουτροθεραπεία με το ευεργετικό θαλασσινό νερό, αναφέρει επιπλέον ο δήμος Αιδηψού.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Οι εκθέσεις των ειδικών υδρολόγων γιατρών, αλλά και άλλων επιστημόνων, που έχουν εκδοθεί μετά το 1950, αναφέρει επίσης ο δήμος Αιδηψού  καταλήγουν σε συμπεράσματα, τα οποία είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό ίδια.

Τα ιαματικά νερά της Αιδηψού ενδείκνυνται για τις παρακάτω παθήσεις:
1.Εκφυλιστικές αρθροπάθειες ( χρόνιες και παραμορφωτικές καταστάσεις ).
2.Ρευματοπάθειες ( χρόνιες μορφές ρευματισμών ).
3.Σπονδυλοαθρίτιδες ( χρόνιες και αγκυλωτικές μορφές ).
4.Ριζίτιδες.
5.Οσφυαλγίες.
6.Ισχιαλγίες.
7.Μετατραυματικές δυσμορφίες και αγκυλώσεις.
8.Περιφερικές νευρίτιδες ( νευραλγίες-μυαλγίες ).
9.Ημικρανίες.
10. Τενοντίτιδες.
11. Χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις ( σαλπιγγίτις, ενδομητρίτις, ωοθηκική ανεπάρκεια, λευκόρροια .καθώς και μερικές περιπτώσεις στείρωσης ).
12. Αγγειοπάθειες ( στην περιφερική κυκλοφορική ανεπάρκεια επιδρά το διοξείδιο του άνθρακα ).
13. Παθήσεις του ενδοκρινολογικού κύκλου (επιδρά η αναζωογονητική δράση του Ραδονίου ).

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ