«Ανοίγουμε την αγκαλιά μας στους αδύναμους συνανθρώπους μας. Παρά τις δυσκολίες κρατάμε μία στάση και μία θέση αξιοπρέπειας. Κι αυτό είναι πολύ μεγαλύτερος πλούτος και πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα από όλα τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Όσο μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και να καταφέρουν κάποιες χώρες, αυτό το μεγάλο πλεόνασμα ψυχής, που έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός, δεν θα το καταφέρουν». Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας περίπου 60 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που για δεύτερη ημέρα φιλοξενήθηκαν σήμερα από τη Βουλή των Ελλήνων.

 

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος και καλωσόρισε τα παιδιά λέγοντας πως πρόθεση της Βουλής είναι μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αγάπης και αλληλεγγύης να ερχόμαστε πιο κοντά και να αισθάνονται ότι βρίσκονται κι εκείνα μέσα σε γιορτινό περιβάλλον. Στην υποδοχή, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας.

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο της Βουλής, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε:

 

«Η εκδήλωση, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γίνεται εδώ στη Βουλή για την υποδοχή, παραμονή Χριστουγέννων, ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών δεν είναι μία κοσμική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αλλά είναι μία ουσιαστική εκδήλωση ανθρωπιάς. Θέλει να αναδείξει τα πραγματικά αισθήματα, θέλω να πιστεύω, της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, που έχουν ανοίξει τις αγκαλιές τους και την αγάπη τους και έχουν δώσει πολλές φορές από το υστέρημά τους για να υποδεχθούν ανθρώπους που ήρθαν από τις χώρες τους κυνηγημένοι για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

 

Κι όπως είπε ο Γιάννης Μουζάλας, αυτό που μας έτυχε θα το αντιμετωπίσουμε. Εγώ λέω ότι το έχουν ήδη αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά μας, εθελοντές, στα Κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε όλην την χώρα, εκεί που πραγματικά δίνουν αυτοί οι άνθρωποι -που είναι καθημερινά εκεί- μία αναμέτρηση με τις αξίες μας. Τις κυρίαρχες αξίες που βρίσκονται στην παράδοση του ελληνικού λαού, είτε αυτή η παράδοση είναι η αρχαία ελληνική παράδοση -και να θυμίσω του ικέτες-, είτε είναι στην ορθόδοξη παράδοση για την αγάπη στον συνάνθρωπο.

 

Δεν είναι βέβαια όλοι και όλες στην ίδια στάση κι αντιμετώπιση. Υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας και το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τώρα στην περίοδο της κρίσης και εδώ, όπως και στην κεντρική Ευρώπη, αναπτύχθηκαν μισαλλόδοξες και ρατσιστικές απόψεις, ραγδαία θα έλεγα εξαιτίας της κρίσης, κυρίαρχη αντίληψη που υπάρχει απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες σήμερα είναι η αντίληψη αυτή που αξίζει στην παράδοση και τις αξίες του ελληνικού λαού και της ιστορίας του. Ο ελληνικός λαός έχει πρόσφατες τις εμπειρίες της προσφυγιάς, πρόσφατες τις εμπειρίες της ξενιτιάς, αλλά και της κακομεταχείρισης Ελλήνων προσφύγων ή μεταναστών σε χώρες του εξωτερικού. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι κάνει μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτήν την εξαιρετικά δυσχερή πραγματικότητα, την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού, με αξιοπρέπεια.

 

Θέλω να πω βέβαια ότι έχουμε προβλήματα και δυσκολίες. Θα θέλαμε να είχαμε τη δυνατότητα να παράσχουμε ακόμη καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην χώρα μας εγκλωβισμένοι. Γιατί, θέλουν να πάνε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έχουν άλλο προορισμό, αλλά η μονομερής κίνηση του κλεισίματος των συνόρων, τους έχουν εγκλωβίσει εδώ.

 

Θέλω να πω όμως επίσης, ότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες. Σήμερα ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων φιλοξενίας, ιδίως για ασυνόδευτους ανήλικους, είναι περίπου 100 θέσεις το μήνα. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, όμως πιστέψτε με, με βάση τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι ένας ρυθμός αξιόλογος.

 

Δεν είναι αξιόλογη, όμως, η προώθηση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης ιδίως με τα ασυνόδευτα ανήλικα, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν πάρει οι Ευρωπαίοι εταίροι σε σειρά Συνόδων Κορυφής. Και πρέπει επιτέλους όσοι, ιδίως τούτες τις μέρες, μας κουνάνε και το δάχτυλο στο όνομα των συμφωνιών και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς. Εμείς, βέβαια, μέρες που είναι και έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων θα τους ανταποδώσουμε λέγοντάς τους Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά. Να έχουν την ευλογία, να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου.

 

Εμείς, λοιπόν, σήμερα ανοίγουμε την αγκαλιά μας με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής και πιστεύω ότι αυτό αντανακλά στα συναισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε αυτούς τους αδύναμους ανθρώπους. Και παρά τις δυσκολίες μας, κρατάμε μία στάση και μία θέση αξιοπρέπειας. Και αυτό ξέρετε είναι πολύ μεγαλύτερος πλούτος και πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα από όλα τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Όσο μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και να καταφέρουν κάποιες χώρες, αυτό το μεγάλο πλεόνασμα ψυχής, που έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός, δεν θα το καταφέρουν.

 

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω κυρίως τους εθελοντές, που δίνουν το χρόνο τους, τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν τους αδύναμους συνανθρώπους μας, συμπολίτες μας. Να ευχαριστήσω τη Βουλή και να ευχηθώ στη Φατιμά, του χρόνου τέτοιο καιρό, τα Χριστούγεννα, να τα κάνει όπως θέλει να τα κάνει, στην χώρα που θέλει να βρίσκεται, στην οικογένεια που θα την περιλάβει με αγάπη και στοργή, στην οικογένεια της. Εμείς είμαστε σαν την οικογένεια της, αλλά δεν είμαστε η οικογένεια της. Πρέπει να ξαναβρεθεί με την οικογένειά της και αυτή είναι η μεγάλη ευχή, να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό.

Καλά Χριστούγεννα. Να είστε καλά».

 

Νωρίτερα, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, υπογράμμισε πως «η Βουλή των Ελλήνων, που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, κάνει μία πράξη υψίστου συμβολισμού. Σήμερα, τα παιδιά αυτά γίνονται αποδεκτά για όσο διάστημα είναι στην Ελλάδα από την κοινωνία μας. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε στην Ιστορία, σε αυτό που μας έτυχε και θα απαιτήσουμε από την Ευρώπη να ανταπεξέλθει κι αυτή στις δικιές της ευθύνες και στα δικά της καθήκοντα», ενώ ευχήθηκε στα προσφυγόπουλα να σταματήσει ο πόλεμος, να σταματήσει η φτώχεια, να γυρίσουν γρήγορα σπίτια τους και να δουν τις οικογένειες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ