Άνγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας: «Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της, καθώς αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δοκιμάζει το σθένος της Ευρώπης»

-«Η Γερμανία πρέπει να καταστήσει σαφές, πως εκείνοι, που χρειάζονται προστασία, θα την έχουν, αλλά εκείνοι, που έρχονται στην χώρα μόνο για οικονομικούς λόγους, θα πρέπει να ξαναφύγουν».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σε ομιλία της, πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες με την Τουρκία για το θέμα των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε, πως τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ένα θέμα.
Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία της -κατά το εβδομαδιαίο βίντεο podcast- που μεταδόθηκε χθές, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε, πως η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της, καθώς αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – μια κρίση που, όπως είπε, «δοκιμάζει το σθένος της Ευρώπης».OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η Άνγκελα Μέρκελ είπε, πως η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης.
«Και για την Ευρώπη αυτό σημαίνει, ότι πρέπει βέβαια, πάνω απ΄όλα, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας σε όλη την Ευρώπη –και να τα προστατεύσουμε μαζί– έτσι ώστε η μετανάστευση στην Ευρώπη να γίνεται τακτοποιημένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Γερμανία πρέπει να καταστήσει σαφές, πως εκείνοι, που χρειάζονται προστασία, θα την έχουν, αλλά εκείνοι, που έρχονται στην χώρα μόνο για οικονομικούς λόγους, θα πρέπει να ξαναφύγουν»

«Σημαίνει, όμως, επίσης, πως πρέπει να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη για τις χώρες, όπου βρίσκονται οι αιτίες, που κάνουν τους ανθρώπους να φεύγουν, ή όπου υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες, όπως στον Λίβανο, στην Ιορδανία ή στην Τουρκία», πρόσθεσε η κ.Μέρκελ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ακόμη, πως η Γερμανία πρέπει να καταστήσει σαφές, πως εκείνοι, που χρειάζονται προστασία, θα την έχουν, αλλά εκείνοι, που έρχονται στην χώρα μόνο για οικονομικούς λόγους, θα πρέπει να ξαναφύγουν. «Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι σχετικά με αυτό και να το κάνουμε σαφές», τόνισε.
Είπε ακόμη, πως η ενσωμάτωση των νέων αφίξεων είναι ένα «μεγάλο καθήκον» και ο κόσμος θα πρέπει να μπορεί να εκφράζει τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό.
Θα πρέπει, επίσης, να δοθεί μεγαλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια και να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες μέσω προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.